Revista presei economice din Romania

Postat la 12 aprilie 2010 18 afişări

Intrebarile privind cat de corect si-a calculat Romania deficitul bugetar de anul trecut si declaratiile la ProTV ale reprezentantului FMI, Jeffrey Franks, se numara printre subiectele de azi ale presei centrale.

Gandul se intreaba daca, dupa Grecia si Bulgaria, care au ascuns cifrele reale privind deficitul bugetar, nu cumva si Romania ar putea avea probleme de aceeasi natura. Mai exact, daca Bulgaria a neglijat intentionat sa includa in buget o serie de cheltuieli angajate anul trecut, Romania ar fi cosmetizat deficitul prin amanarea platii datoriilor pe care le are statul fata de mediul privat. Acelasi ziar prezice, citand Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, ca in aprilie preturile de consum vor creste, in primul rand din cauza scumpirii cu 6% a medicamentelor.

"Aveti grija unde va introduceti datele personale", scrie Evenimentul Zilei, enumerand modalitatile prin care infractorii cibernetici exploateaza internet bankingul in folosul lor. Anul trecut, spune Florin Talpes, directorul general al BitDefender, amenintarile informatice au crescut cu 400% fata de 2008. Un alt subiect abordat de pagina de economie a Evenimentului Zilei este cum a ajuns Romania codasa la absorbtia fondurilor UE si ce se poate face spre a iesi din aceasta situatie.

"Trocul cu masini, din nou la moda", titreaza Adevarul, comentand fenomenul de decadere a targurilor auto, la mare moda in deceniul trecut. Neavand clienti, samsarii auto fac schimb de masini, chiar si partial: un Logan rulat si 3.000 de euro fac cat un Opel. Tot Adevarul abordeaza si cea mai pragmatica oferta a bancilor din ultimele luni - atragerea clientilor prin atasarea de polite de somaj la credite - mai exact, asigurari de somaj atasate creditului, vandute prin intermediul companiilor de asigurari partenere cu bancile respective.

FMI se pregateste sa revizuiasca in jos prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,3% la 0,8-1% din PIB, in contextul in care performanta slaba a constructiilor si continuarea declinului din comert sunt considerate dezamagitoare, scrie Ziarul Financiar. Trecand la economia reala, Ziarul Financiar noteaza ca unul dintre castigatorii clari ai crizei, anul trecut, a fost industria de medicamente: vanzarile de medicamente si bugetul casei de sanatate s-au dublat in ultimii 4 ani, iar cel mai mare salariu din industria medicala a ajuns la 24.000 de euro net pe luna.

Romania Libera citeaza la randul sau declaratiile facute la ProTV de Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI pentru Romania, care crede ca relansarea economiei va incepe in a doua jumatate a acestui an, cand cresterea PIB va fi de 1%, desi anul 2010 va ramane pentru somaj un an de varf. Si un subiect local: primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a decis ca de la 1 mai, toate terasele din centrul istoric se vor inchide la ora 23, mobilierul de plastic va fi inlocuit cu cel din lemn si metal si vor fi obligatorii jardinierele cu flori naturale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5873012
5873012
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.