Revista presei economice din Romania

Postat la 26 februarie 2010 12 afişări

Evolutiile profiturilor marilor companii din Romania si obiceiurile de consum ale cetatenilor sunt reperele zilei de vineri in paginile economice ale ziarelor nationale.

Jurnalistii de la Gandul scriu ca cele mai profitabile doua companii din Romania au anuntat joi scaderi ale veniturilor cu pana la 23%, pentru 2009. Orange Romania, cea mai profitabila companie din tara in 2008, a resimtit si ea anul trecut criza. Pentru ca firma a introdus o serie de oferte la preturi mai mici, precum si din cauza evolutiei cursului valutar, veniturile Orange au scazut in 2009 cu aproape 20%, ajungand la 1,05 miliarde euro. In schimb, operatorul a anuntat ca numarul clientilor sai a crescut cu 6%, pana la 10,9 milioane utilizatori, potrivit raportului France Telecom. La randul sau, OMV Petrom, a doua cea mai profitabila companiei din Romania in 2008, a avut anul trecut venituri in scadere cu 23%. Cotidianul aminteste si de un studiu al GfK potrivit caruia, in ciuda crizei, romanii au scos din buzunare anul trecut mai mult cu 6% pentru produsele alimentare si "de rasfat", precum cafeaua.

Pagina economica a cotidianului Evenimentul Zilei titreaza " Ultima zi pentru actualizarea gratuita a codului CAEN". Companiile si persoanele fizice autorizate care nu si-au facut timp, in ultimii doi ani, sa opereze modificarea obiectului de activitate vor plati peste 150 de lei, de la 1 martie. Incepand de luni, actualizarea certificatului de inregistrare cu noul cod va costa 150 de lei plus pretul publicarii in Monitorul Oficial, care se cifreaza la 100 de lei/pagina si variaza in functie de numarul obiectelor de activitate ale companiei. Practic, aproape 300.000 de firme si PFA, in total un sfert dintre comerciantii activi, trebuie sa se grabeasca sa faca un drum la Registrul Comertului, daca nu vor sa suporte acest cost. EVZ scrie si despre soferii romani, care sunt tot mai zgarciti la pompa de benzina. Romanii au alimentat mai putin in 2009, astfel incat vanzarile de carburanti au trecut pe minus, dupa ani buni de crestere substantiala. Situatia s-ar putea agrava in acest an. Estimarile companiilor petroliere privind scaderea vanzarilor cu amanuntul, inregistrata in 2009 fata de anul precedent, variaza. Potrivit Petrom, diminuarea a fost de 3%. La aceasta situatie "a contribuit" si reducerea cu 30% a inmatricularilor de masini noi in Romania.

"70% din companii au marit salariile anul trecut" este titlul principal din pagina de economie a ziarului Romania Libera. Jurnalistii mai scriu ca, potrivit PwC, companiile private din sectorul industrial au apelat, in proportia cea mai mare (55%), la masura de a evita concedierile angajatilor, aplicand metoda somajului tehnic pe o perioada de pana la trei luni. RL aminteste ca institutia Consiliului Concurentei va incepe discutii cu notarii pentru a diminua taxele percepute in cazul mutarii ipotecilor intre banci de catre clientii care isi refinanteaza creditele ipotecare.

Adevarul scrie ca retailerul de materiale de constructii si amenajari interioare Dedeman isi va deschide vineri cel mai mare magazin din retea in Brasov, dupa ce a investit in amenajarea sa 16 milioane de euro. Intr-un alt material din pagina economica, jurnalistii sustin ca operatorul de telefonie internet si cablu TV, UPC Romania, a continuat anul trecut sa piarda clienti pe segmentul de televiziune prin cablu analog, insa a recuperat castigand noi abonati pe celelalte servicii oferite, iar compania va investi in acest an 124 milioane de lei pentru extinderea si dezvoltarea retelei.

"Profitul net al Petrom a crescut cu 34% in pofida scaderii consumului de carburanti", titreaza Ziarul Financiar. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 23% Vanzarile de carburanti in volum s-au diminuat cu 7%, preturile fiind pe medie mai mici in 2009 decat in 2008 Circa 40% din profitul net vine din pariuri pe pretul petrolului. Petrom, singurul producator de petrol si gaze din Romania controlat de grupul petrolier austriac OMV, a reusit sa incheie anul trecut cu un profit de 1,36 mld. lei (326 mil. euro), cu 34% mai mult comparativ cu 2008, mai ales datorita hedgingului. In euro profitul a crescut cu 17%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5629991
5629991
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.