REPORTAJ: Plecarea din ţară nu e un scop în sine, dar e luată în calcul de candidaţii la Medicină

Autor: Aurelia Alexa Postat la 13 iulie 2015 136 afişări

Prima zi de înscrieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu a adus, ca anul trecut, un număr impresionant de absolvenţi, iar cei care au venit să candideze pentru postul de viitor medicinist, deşi nu au ca scop plecare din ţară după finalizarea studiilor, iau totuşi în calcul această variantă.

Cozile formate în anii anteriori de absolvenţii de liceu, care doreau să devină cadre medicale, au dispărut în acest an la UMF Bucureşti, cel puţin în prima zi de înscrieri. Curtea şi holurile, pline anul trecut, au fost goale în prima jumătate a zilei de luni, când la ghişee era cel mult câte un candidat.

Doar una dintre mesele din holul UMF era ocupată de o absolventă care verifica dosarul de înscriere împreună cu mama sa. Elena Bucur a obţinut media 9,70 la bacalaureat şi a venit din Constanţa cu gândul să devină medic. A ales Facultatea de Medicină pentru că o consideră o oprtunitate pentru viitor, dar şi pentru că are exemple în familie care sunt foarte mulţumite de alegerea pe care au făcut-o.

Dacă eşti medic bun, poţi măcar să mergi în vacanţe

Elena spune că face Medicină pentru că i se potriveşte şi pentru că vrea să profeseze în România, unde pacienţii au încă mare nevoie de servicii medicale.

"Ştiu că facultatea asta oferă oportunitatea de a pleca în afară, dar aş vrea să rămân să profesez în ţară. Sunt o persoană care mă adaptez foarte repede şi consider că şi aici, dacă eşti un medic bun, poţi avea un viitor care să îţi poată asigura cel puţin oportunitatea de a merge în vacanţe. Şi apoi, în România, sunt destui oameni care au nevoie de servicii medicale. Salariile mici ar fi un dezavantaj, dar consider că avantajele sunt totuşi mai numeroase", a spus candidata.

În acelaşi timp, mama tinerei răspunde fără să se gândească că meseria de medic este cea mai potrivită pentru fiica sa, pentru că "este un om cu suflet", adică exact de ce are nevoie un sistem medical.

"Este nevoie de oameni cu suflet şi sistemul medical trebuie schimbat radical. Prima schimbare ar trebui să se facă în relaţia dintre cei care conduc ministerul şi medici, şi apoi în relaţia dintre medici şi pacienţi", a spus femeia.

Lângă panoul cu instrucţiuni pentru completarea dosarului era Andreea, o altă candidată la statutul de "viitor medicinist".

"Îmi doresc să fac Medicină încă din clasa a VII-a. Am participat la concursuri, olimpiade şi m-a pasionat într-un fel. Ştiu că e foarte mult de învăţat şi că responsabilităţile sunt multe, dar dacă îţi place nu mai contează asta", a explicat tânăra.

La fel ca Elena, ea a susţinut că nu face această facultate cu gândul la plecarea din ţară, ci, dimpotrivă, i-ar plăcea să profeseze în România. Cu toate acestea, din precauţie, nu respinge complet ideea de a lucra în străinătate.

"După ce termin facultatea, mi-ar plăcea să lucrez în România, dar, dacă vor apărea posibilităţi de a pleca în afară şi îmi aduc un beneficiu, de ce să nu? Mă refer şi la beneficii materiale, dar şi profesionale, pentru că poţi să capeţi o altă experienţă lucrând în afară. E altceva. Nu pentru că medicii sunt mai buni decât cei din România, dar capeţi altfel experienţa", a spus tânăra.

Întrebată cum ar trebui să se transforme sistemul medical românesc astfel încât ea să nu mai ia deloc în calcul plecarea din ţară, Andreea a spus că ar trebui ca după terminarea studiilor să existe mai multe locuri de muncă şi acestea să fie plătite cum trebuie, în aşa fel încât să recompenseze cei 10 ani de studiu necesari pentru a deveni medic.

Alexandra Sălăvăstru are 26 de ani şi în acest an doreşte să înceapă a doua facultate, Medicina, dintr-o pasiune pe care spune că şi-a dezvoltat-o în urma unei relaţii pe care a avut-o cu un medic.

"Am avut o relaţie cu un medic care lucra în domeniul implantului de păr şi am fost absorbită de toate lucrurile pe care le-am învăţat alături de el şi cred că vreau să fac şi eu asta ca a doua facultate. Prima a fost Psihologia", şi-a explicat tânăra alegerea.

Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca pe parcursul anilor de studiu să descopere alte specializări care să îi placă şi să renunţe la visul de acum.

Tânăra spune că şi-ar dori să poată schimba condiţiile din spitale şi să reducă birocraţia, considerând că plimbatul pacienţilor de la un spital la altul sau de la un cabinet la altul nu face decât să îi descurajeze.

"Îmi pare rău că, deşi spaţiile în care se tratează oamenii ar trebui să fie cele mai curate, arată, de cele mai multe ori, groaznic. Probabil că aş schimba condiţiile în primul rând şi apoi birocraţia, pentru că ai nevoie de foarte multe acte şi, de multe ori, din cauza birocraţiei, unii oameni nu au mai ajuns să fie trataţi şi aşa se scurge o viaţă", a mai spus candidata.

În ce priveşte locul în care şi-ar dori să profeseze, optează tot pentru România.

"Mi-ar plăcea să rămân aici, dar depinde de oportunităţi. Cu siguranţă, practica nu o voi face în România, dar mi-ar plăcea să profesez aici", a spus tânăra.

Fiecare încearcă să se descurce cum poate, dar nu mi se pare corect faţă de pacienţi

O altă candidată, Alexandra, a absolvit liceul în 2011, a început în urmă cu câţiva ani Facultatea de Medicină dentară din Arad, însă a renunţat la ea "din motive personale". Anul acesta a decis să înceapă un drum nou, în Bucureşti, unde speră să ocupe unul dintre cele peste 100 de locuri disponibile la asistenţă medicală.

Spre deosebire de colegele ei, Alexandra se gândeşte deja că va pleca din ţară, pentru că nu este de acord cu şpăgile date cadrelor medicale, dar şi pentru că este conştientă că altfel, doar din salariu, nu s-ar putea descurca.

"Am gânduri de plecare, pentru că la noi salariile sunt mici în comparaţie cu cheltuielile şi nu cred că m-aş putea descurca. Încă nu m-am gândit unde aş vrea să plec", a spus Alexandra.

În opinia ei, ar fi prioritar pentru sistemul sanitar să fie schimbată salarizarea personalului din domeniu şi să se elimine şpăgile.

"S-a ajuns aici pentru că sunt salariile mici şi fiecare încearcă să se descurce cum poate, dar nu mi se pare corect faţă de pacienţi", a explicat tânara candidată.

Anul acesta, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti sunt disponibile, la toate facultǎţile, 950 de locuri finanţate de la buget şi 470 de locuri la taxǎ.

La Facultatea de Medicină sunt scoase la concurs 510 locuri la buget şi 200 locuri cu taxă, la Facultatea de Medicină Dentară - 130 de locuri la buget şi 125 cu taxă, la Facultatea de Farmacie - 140 de locuri la buget şi 100 cu taxă, la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) - 110 locuri la buget şi 45 cu taxă, iar la FMAM - alte specializări - 60 de locuri bugetate.

Admiterea se face prin examen scris, iar taxa de înscriere este de 200 de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MEDICINĂ,
CANDIDAŢI,
ÎNSCRIERI
/actualitate/reportaj-plecarea-din-tara-nu-e-un-scop-in-sine-dar-e-luata-in-calcul-de-candidatii-la-medicina-14586068
14586068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.