Recep Erdogan afirmă că Turcia este dispusă să sporească ajutorul militar acordat Libiei dacă este necesar

Autor: Mircea Olteanu Postat la 23 decembrie 2019 41 afişări

Turcia va spori ajutorul militar acordat Guvernului Libiei, recunoscut în plan internaţional, dacă acest lucru este necesar, a declarat duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce Parlamentul de la Ankara a aprobat un pact militar cu autorităţile de la Tripoli.

Confruntări militare de amploare au loc de câteva luni la periferia capitalei Libiei între grupul paramilitar Armata Naţională Libiană, condus de mareşalul Khalifa Haftar, şi trupele Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internaţională. Sute de persoane au fost ucise, iar mii au fost rănite în confruntări. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor.

Acordul militar permite Turciei să trimită instructori militari şi echipament în Libia, la cerere Guvernului de la Tripoli, relatează site-ul agenţiei Dpa.

"Vom creşte aspectul militar al sprijinului nostru (către Libia) şi vom evalua toate posibilităţile în plan terestru, maritim şi aerian", a declarat Erdogan.

Guvernul turc a încheiat luna trecută un acord de securitate şi cooperare militară cu Guvernul Libiei, cât şi un tratat pentru delimitare maritimă cu Libia, contestat de Grecia şi alte ţări din zone.

Acordul pentru delimitare maritimă a provocat tensiuni între Turcia şi state ca Grecia, Cipru şi Egipt, în contextul în care tratatul vizează zăcămintele disputate de petrol şi gaze din estul Mării Mediterane.

"Nimeni nu ar trebui să vină la noi cu intenţia de a ne exclude, de a ne limita la propriile ţărmuri, de a ne acapara interesele economice", a spus Erdogan, adăugând că Turcia nu are "intenţia de a provoca conflicte" în regiune.

Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, alături de Rusia, îl susţin pe Haftar, în timp ce Qatarul şi Turcia sprijină Guvernul de la Tripoli.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
libia,
recep erdogan,
ajutor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.