Rebelii din Siria preiau controlul asupra punctului de trecere către Platoul Golan ocupat de Israel

Autor: Iuliana Enache Postat la 27 august 2014 49 afişări

Organizaţia siriană a reţelei Al-Qaida şi grupările rebele au preluat miercuri controlul punctului de trecere Quneitra, singurul punct de legătură dintre Israel şi Siria, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Acest punct de trecere, care leagă partea siriană a platoului Golan de cea ocupată de Israel în 1967, a căzut în mâinile rebelilor pentru scurt timp în iunie 2013.

"Frontul Al-Nusra şi alte grupări rebele au preluat controlul punctului de trecere Quneitra şi luptele cu armata siriană continuă să provoace ravagii în împrejurimi", potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, care anunţă moartea a 20 de miliari şi patru rebeli.

Miercuri, Al-Nusra şi diferite grupări rebele au anunţat începutul bătăliei pentru "eliberarea" Quneitra. Ulterior, grupările rebele, între care şi Frontul revoluţionarilor din Siria (care nu este islamist), au scris pe Twitter că punctul de trecere a fost "eliberat".

În timpul luptelor, un militar israelian a fost rănit de tiruri provenind din Siria, potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei israeliene. Ca răspuns, armata israeliană a "bombardat două poziţii ale armatei siriene în platoul Golan sirian", potrivit unui comunicat.

Punctul de trecere este folosit în general de locuitorii druzi din Golanul ocupat de Israel pentru a merge să studieze, să muncească sau să se căsătorească în Siria.

Israelul este oficial în stare de război cu Siria. El ocupă din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Aproximativ 510 kilometri pătraţi rămân sub control sirian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SIRIA,
ISRAEL,
REBELI
/actualitate/rebelii-din-siria-preiau-controlul-asupra-punctului-de-trecere-catre-platoul-golan-ocupat-de-israel-13153785
13153785
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.