Razboiul stelelor

Postat la 13 februarie 2006 2 afişări

2006 este ultimul an in care cei cinci "grei" ai pietei hoteliere de cinci stele din Bucuresti mai pot dicta regulile jocului. 2007 va aduce noi competitori si o crestere a ofertei pe acest segment de aproximativ 50 de procente. Cu alte cuvinte, 2006 va fi ultimul an de relaxare si profit inaintea primei zile de "razboi".

2006 este ultimul an in care cei cinci "grei" ai pietei hoteliere de cinci stele din Bucuresti mai pot dicta regulile jocului. 2007 va aduce noi competitori si o crestere a ofertei pe acest segment de aproximativ 50 de procente. Cu alte cuvinte, 2006 va fi ultimul an de relaxare si profit inaintea primei zile de "razboi".

 

Vorbind in cifre, este vorba despre darea in folosinta a aproximativ 700 de camere, care rida piata bucuresteana de cinci stele la o "cota" de peste 2.000 de camere. E mult? E putin?  "Pe termen scurt, saltul de la 1.500 la peste 2.000 de camere ar fi destul de brusc si de mare si ar afecta gradul de ocupare al celorlalte hoteluri din aceeasi categorie.

 

Pe termen lung insa, aceasta crestere e de dorit", explica managerul hotelului Crowne Plaza, Franz Rattenstetter, cu atat mai mult cu cat apropierea momentului aderarii, dar si dezvoltarea rapida a afacerilor au avut un cuvant greu de spus in "boom-ul" pietei bucurestene de cinci stele. "Anul trecut a fost cel mai bun an de la venirea Crowne Plaza in Romania (in 1998 a inceput contractul de management dintre Ana Hotels si Crowne Plaza, iar din 2001 Rattenstetter a venit la conducerea hotelului - n.r.), dat fiind ca a avut un grad mediu de ocupare de 75%, fata de 60%, media anilor anteriori, si venituri totale de 10 milioane de euro", spune managerul Crowne Plaza.

 

Un alt procent in volumul veniturilor a venit din sectorul food & beverage (restaurante, catering si baruri), de conferinte, evenimente, nunti si alte petreceri private, care au reprezentat anul trecut 47% din veniturile hotelului. Pentru 2006, managerul Crowne Plaza estimeaza acelasi grad de ocupare, cu o posibila variatie de 5%.

 

Pentru oficialii celui mai mare hotel de cinci stele din Capitala, J.W.Marriott, intrarea altor lanturi hoteliere concurente pe acelasi segment este privita ca o buna ocazie de maturizare a pietei. "Daca ne uitam la alte capitale din tarile central- si est-europene si la modul in care evolueaza lucrurile in tara noastra, evident, raspunsul este ca piata nu este acoperita.

 

Cererea depaseste oferta, fapt care a fost dovedit in numeroase randuri, cu ocazia unor evenimente internationale, de anvergura", afirma oficialii J.W. Marriott. "Tradus" in cifra de afaceri a anului trecut, aceasta inseamna 42 mil. euro, conform datelor furnizate de Ziarul Financiar. De altfel, si celelalte hoteluri de cinci stele au avut un 2005 bun: Athénée Palace Hilton a realizat o cifra de afaceri de 23 mil. euro, Howard Johnson Grand Hotel - 12,5 mil. euro, iar Intercontinental - 9,5 milioane de euro.

 

Dar cat ar insemna o piata plina la nivelul camerelor de cinci stele? "Peacock Hotels evalueaza ca necesara suplimentarea, in urmatorii trei ani, a capacitatii hoteliere disponibile la cinci stele in Bucuresti cu circa 1.000 de camere, optim distribuite in maxim trei proprietati, ideal fiind ca minim una dintre ele sa aiba anvergura mare, de peste 500 camere, cu o structura elaborata si extinsa de spatii pentru gazduirea de conferinte", spune Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta si management hotelier Peacock Hotels.

 

Si daca piata a simtit nevoia inca unui hotel de talia unui J.W. Marriott sau Intercontinental, acesta nu se va lasa prea mult asteptat. Pentru iunie 2006 a fost programata deschiderea hotelului Radisson SAS, un lant hotelier care va prelua in contract de management fostul hotel Bucuresti.

 

Initial, se anuntase ca viitorul hotel Radisson va fi clasificat la patru stele plus, dar in urma cu doua saptamani oficialii hotelului Bucuresti (Rachel Lavine - presedinte Elscint LTD) si ai Piraeus Bank (Sofronis Strinopoulos - general manager al Piraeus Bank Romania) au semnat contractul pentru un credit sindicalizat in valoare de 40 milioane de euro pentru renovarea complexului hotelier Bucuresti si Apart Hotel, care vor fi clasificate la cinci stele. Noul hotel va avea 446 de camere si 293 de apartamente de inchiriat pe termen lung (141 dintre acestea fiind deja renovate) si va deveni, astfel, cel mai mare de pe piata. 

 

Din 2007, Calea Victoriei va deveni, asadar, artera cu cele mai multe camere de cinci stele pe metru patrat din Romania. Ba mai mult, va fi artera pe care vor fi aliniate singurele trei cladiri monument istoric transformate in hoteluri de cinci stele: Athénée Palace Hilton, Casa Capsa, iar din ianuarie 2007 si Continental (cotat pana acum la patru stele si apartinand grupului Continental Hotels, controlat de omul de afaceri Radu Enache).

 

"Hotelul a intrat in renovare capitala, va fi cu totul schimbat si modernizat, iar investitia totala va fi de 5,5 milioane de euro", afirma omul de afaceri. Mai precis, Radu Enache va investi in renovarea hotelului intre 120.000 si 150.000 de euro/camera, echivalentul sumei necesare pentru constructia de la zero a unei camere de hotel. "Suntem incorsetati de mai multe restrictii, dat fiind ca e vorba de o cladire cu regim de monument  istoric", spune Radu Enache, care va anunta in cateva saptamani si numele  lantului hotelier care va prelua viitoarea locatie de cinci stele. "Nu putem sta intre Ramada, Radisson, Hilton si Novotel fara a ne «acoperi» cu un brand international."

 

Un alt hotel de cinci stele a carui constructie a inceput deja apartine companiei Pro Confort, detinatoarea hotelurilor Confort din Otopeni, Confort Traian si a cartierului Domus din Pipera (220 de case, in valoare de peste 35 mil. euro). Un grad de ocupare de 80% si o cifra de afaceri de trei milioane de euro au fost suficiente pentru a-i determina pe fratii Ionut si Robert Negoita sa "lipeasca" de Confort inca o unitate, clasificata de data asta la cinci stele. Hotelul va avea 254 de camere si trei sali de conferinta cu o capacitate totala de 1.000 de persoane.

 

La randul sau, compania Ana Hotels (care mai controleaza in Bucuresti hotelurile Crowne Plaza si Hilton) va construi in gradina hotelului Crowne Plaza un imobil cu 100 de apartamente de inchiriat, cotate tot la cinci stele si care vor beneficia de celelalte servicii ale hotelului "mama". Simona Constantinescu, directorul Ana Hotels, spune ca proiectul este abia in faza de studiu de fezabilitate, dar ca probabil se va materializa pe termen mediu.

 

"Cred ca vom putea vorbi peste trei ani de aparitia efectiva a acestei aripi a hotelului pe piata." Alte proiecte apartin companiei de management hotelier Hyatt, care "asteapta concretizarea unui proiect de aproximativ 300 camere", conform lui Paul Marasoiu. Hyatt ar dori sa deschida un hotel de cinci stele in Casa Radio, cand proiectul va fi pus pe picioare.

 

De asemenea, pe langa Radisson ("care a optat deja pentru Romania"), Paul Marasoiu mai identifica si alti doritori pentru piata de cinci stele din Romania: "Sheraton a evaluat piata si o mentine in portofoliul de interes, Domina cunoaste piata locala inca de acum doi ani si este dornica sa gaseasca proprietati eligibile, iar West Paces sondeaza la randul lor perspective de extindere aici".

 

Daca ne intrebam insa de ce nu apar hoteluri de cinci stele in provincie, raspunsul il da acelasi Paul Marasoiu: "In tara, apreciem ca abia in urmatorii trei ani s-ar pune serios problema necesitatii unor proprietati de cinci stele, vorbind in mod cert doar de orasele mari, cu puternici indici de crestere economica, asa cum sunt, intr-o anumita ordine a prioritatilor: Iasi,  Timisoara, Constanta, Cluj, Arad, Sibiu si in perspectiva unui termen de cinci ani s-ar putea adauga Oradea si Pitesti".

 

Cert este ca, daca in anii urmatori vor mai aparea si alte proiecte, "zestrea" hoteliera a Bucurestiului va numara mai multe camere de cinci decat de trei stele. E adevarat ca nu exista nici o norma care sa stabileasca segmentul care ar trebui sa aiba mai multe camere. Exista in schimb o alta regula: sa fie exact atatea camere cat cere piata.   

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Razboiul stelelor
/actualitate/razboiul-stelelor-977384
977384
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.