RAPORT intern: Erori comise de Secret Service în cazul intrusului de la Casa Albă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 noiembrie 2014 42 afişări

O anchetă internă dezvăluie că numeroase măsuri de securitate menite să împiedice un bărbat să pătrundă în Casa Albă la jumătatea lui septembrie, după ce a sărit gardul, nu au fost respectate, scrie presa americană.

Potrivit unui raport întocmit de către Departamentul pentru Securitate Internă, după care The Washington Post (WP) şi The New York Times (NYT) au obţinut o copie, "responsabilul cu câinii" din cadrul serviciului, însărcinat cu oprirea oricărei persoane care încearcă să pătrundă în Casa Albă, vorbea la telefonul mobil personal în momentul faptei şi nu purta casca pentru comunicaţii speciale în ureche.

Din această cauză, el nu a auzit comunicaţiile radio despre faptul că o persoană a sărit gardul şi astfel a sosit prea târziu la faţa locului.

În seara lui 19 septembrie, Omar Gonzalez, în vârstă de 42 de ani, un fost combatant în Irak, s-a căţărat şi a sărit gardul înalt de 2,30 metri din nordul Casei Albe, a parcurs peste 60 de metri pe peluză, după care a fost urmărit şi somat de către un agent Secret Service să se oprească.

El a reuşit să pătrundă pe intrarea principală de la parter şi să traverseze mai multe încăperi, după care a fost oprit, până la urmă, în "East Room". Gonzalez avea asupra sa un briceag, iar o cantitate de muniţie a fost găsită în maşină.

Potrivit WP, raportul intern dezvăluie că un element ornamental al gradului sărit de Gonzalez lipsea. Elementul respectiv ar fi trebuit să-i îngreuneze escaladarea.

De asemenea, lucrări de construcţie în partea de nord blocau vederea a numeroşi agenţi, care nu şi-au dat seama unde se afla intrusul şi nici cum să reacţioneze la comunicările prin radio, care au devenit în mod brusc haotice.

Au existat cel puţin zece elemente care au contribuit în a-i permite lui Gonzalez să treacă de o serie de inele de protecţie, potrivit acestei anchete interne.

Potrivit NYT, care citează din raport, a avut loc o succesiune de eşecuri - atât de natură "organizatorică, cât şi tehnică" - ale Secret Service, poliţia specială însărcinată cu securitatea preşedintelui Statelor Unite. Raportul evocă, de asemenea, proasta funcţionare a sistemelor de alarmă şi echipamentelor radio.

Barack Obama şi familia sa nu se aflau la Casa Albă în acea seară, însă incidentul a provocat o polemică aprinsă cu privire la eşecul procedurilor privind protecţia preşedintelui, conducând la deschiderea unei anchete, demisia directoarei Secret Service şi inculparea lui Gonzalez pentru pătrundere ilegală într-un complex protejat şi agresarea câinilor Secret Service.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ANCHETĂ,
SECRET SERVICE
/actualitate/raport-intern-erori-comise-de-secret-service-in-cazul-intrusului-de-la-casa-alba-13557637
13557637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.