Pulsul planetei: pot reţelele sociale să prezică o epidemie de gripă?

Autor: Ioana Matei Postat la 20 februarie 2013 22 afişări

În 2010, Hillary Clinton descria reţelele sociale drept „sistemul nervos” al planetei. Se pare că diferitele informaţii postate pe Twitter, Facebook, Flickr, Foursquare sau alte reţele, pot să ajute la conturarea de imagini relevante în ce priveşte construirea de statistici în aproape orice domeniu.

Ca şi orice alt "sistem nervos tânăr", sistemul reţelelor sociale din întreaga lume creşte şi se dezvoltă. Analiza tweet-urilor de pe planetă poate să prezică gripa mai bine decât mijloacele tradiţionale de statistică de la instituţiile publice din domeniul sănătăţii, potrivit The National Geographic. Iar analiza tweet-urilor din Indonezia a demonstrat că Twitterul poate fi folosit ca instrument de monitorizare în ce priveşte securitatea alimentară.

Jurnaliştii de la The National Geographic au fost inspiraţi de afirmaţia dnei. Clinton şi au încercat să construiască o hartă cu cele mai active zone din punct de vedere al socializării în mediul online. Dacă pulsul planetei nu poate fi surprins încă la maximum, datele existente sunt totuşi relevante, fiind furnizate de o majoritate importantă din populaţia lumii.

Informaţiile prin care au fost construite aceste hărţi sunt problematice deoarece sunt globale, dar confidenţiale. Astfel, chiar dacă hărţile sunt publice, datele care stau la baza lor sunt secrete. "Proprietarii" social media sunt cei care furnizează informaţiile de pe platformele lor, nu utilizatorii finali, potrivit concluziei la care s-a ajuns în studiul "The Politics of Twitter Data" al autorilor Cornelius Puschmann şi Jean Burgess.

Ei au observat că deşi accesul la Twitter.com, spre exemplu, este gratuit, utilizatorii finali au un număr limitat de tweet-uri pentru download. Pentru comparaţie, mai mult de 20 de milioane de tweet-uri au fost postate în timpul uraganului Sandy. Accesul la mai multe informaţii poate să coste sute de mii de dolari, aspect ilustrat şi de autori în studiul lor : « doar participanţii din zona corporate şi regulatorii din piaţă - care au atât resurse intelectuale, cât şi financiare - pot să participe"(la astfel de studii, n.r.).Iar asta înseamnă că "piaţa emergentă a informaţiei va fi construită în acord cu interesele lor". Prin urmare, reţelele de socializare în mediul online pot să ia pulsul planetei, dar doar câţiva "doctori", reprezentanţi ai elitelor, pot să obţină datele corecte.

Videoclipul prezintă modul în care "s-a văzut" uraganul Sandy, din 2012, pe Twitter.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pulsul-planetei-pot-retelele-sociale-sa-prezica-o-epidemie-de-gripa-10576444
10576444
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.