Proprietarii de clădiri pot fi învinuiţi pentru pagube şi vătămări provocate de căderile de ţurţuri

Autor: Dan Straut Postat la 15 ianuarie 2017 46 afişări

Răspunderea pentru căderile de ţurţuri sau de alte materiale de pe clădiri este a proprietarilor acestora, iar pagubele astfel provocate trebuie recuperate de la ei, avertizează brokerii de asigurări.

„Dacă pe o maşină cad ţurţuri şi astfel este provocată o daună, despăgubirea trebuie cerută proprietarului clădirii. Cu atât mai mult, în cazul în care sunt oameni care suferă vătămări corporale”, a declarat pentru MEDIAFAX un broker de asigurări.

De cealaltă parte, proprietarii ar trebui să-şi încheie – pe lângă asigurarea obligatorie PAD – şi o poliţă de asigurări pentru daune provocate terţilor de către acea clădire. „Orice companie de asigurări are astfel de poliţe, care se încheie tocmai pentru cazurile în care cad ţurţuri sau alte materiale şi provoacă pagube. Este ca şi RCA la maşini, pentru că şi clădirile pot provoca pagube terţilor”, a mai spus brokerul.

Ce trebuie făcut în cazul în care căderea de ţurţuri a provocat o daună? „Primul pas este chemarea Poliţiei din arondismentul unde se află clădirea, organul de ordine publică urmând să încheie un proces-verbal de constatare. Cu acest document, păgubaşul se poate îndrepta, în instanţă, împotriva proprietarului clădirii, pentru a-i cere despăgubiri”, a explicat brokerul.

Potrivit acestuia, dacă maşina este asigurată „CASCO Full”, atunci asigurătorul plăteşte repararea maşinii avariate de ţurţuri (sau de alte materiale) şi îşi recuperează sumele de la proprietarul clădirii, dar dacă asigurarea maşinii este doar RCA, atunci proprietarul maşinii trebuie să acţioneze pe cont propriu. La fel şi în cazul vătămării corporale a unei persoane. „În orice situaţie, trebuie chemată Poliţia la faţa locului, pentru constatarea evenimentului”, a mai precizat brokerul de asigurări.

În ultimele zile, Pompierii din Capitală şi din judeţul Ilfov s-au confruntat cu un număr mare de solicitări pentru intervenţii de îndepărtare a ţuţurilor de pe clădiri.

Potrivit prevederilor legale, cei care au obligaţia îndepărtării ţurţurilor de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului sunt proprietarii/administratorii, fie că sunt persoane fizice ori juridice.

„Potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr.120/2010, persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului, să cureţe în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii zăpada depusă şi gheaţa formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firmă, a curţilor sau terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale. La imobilele în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau prestatori de servicii, obligaţiile menţionate revin acestor unităţi pe timpul funcţionării lor”, se arată într-o informare a ISU Bucureşti-Ilfov.

Intervenţia pompierilor se poate face doar în situaţii speciale, de pericol real, mai susţin cei de la ISU. „Intervenţia pompierilor se poate realiza doar în situaţii speciale, atunci când sunt puse în pericol vieţi şi/sau se pot produce pagube material, iar înălţimea imobilelor sau condiţiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acţioneze în siguranţa pentru îndepărtarea ţurţurilor”, se notează în informare.

Proprietarii ori administratorii care nu îndepărtează bucăţile de gheaţă de pe clădiri riscă amenzi între 200 şi 500 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile se încadrează între 500 şi 2.000 de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASIGURĂRI,
ŢURŢURI,
CLĂDIRI

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie
Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică
Mediafax
Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD
Germania cere Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit
MonitorulApararii
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
Dispute pe tema ingerinţelor în alegerile din SUA. Cine e mai periculoasă: Rusia sau China?
MonitorulPartidelor
Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia
Senatul a aprobat ca profesorii şi personalul auxiliar să primească stimulente ca medicii
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.