Profesor de fizică: Un meteorit ar fi căzut în judeţul Iaşi. S-a auzit un zgomot puternic

Postat la 24 mai 2020 334 afişări

Profesor de fizică: Un meteorit ar fi căzut în judeţul Iaşi. S-a auzit un zgomot puternic

Profesorul de Fizică Silviu Gurlui, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, susţine că e posibil ca un fragment dintr-un meteorit să fi aterizat în judeţul Iaşi. El a publicat fotografii cu obiectul care a căzut şi a provocat un zgomot foarte puternic.

„Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iaşi! Cu un an în urma, deasupra Iaşului un meteorit se dezintegra la mare înălţime şi a produs un zgomot puternic pe o raza de cel puţin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întîmpla din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iaşi, s-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. casele/clădirile nu ar fi vibrat atît de tare dar pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă "negricioase, una prezintă irizaţii argintii, friabile" - după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau şi să le investighez. După primele informaţii, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcţia de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voinesti”, a scris profesorul pe Facebook. El spune că cele două corpuri de meteorit vor fi acum analizate.

Cel mai probabil fragmentele au lovit violent acoperişul unei case şi apoi au ricoşat într-un copac apropiat, mai spune expertul.

„Dupa zgomotul puternic de la impactul cu acoperişul a urmat zgomotul undei de soc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal intre cele doua evenimente. Mentionez ca zgomotul l-am putut receptiona de la Bacau”, a precizat profesorul.

Nu este prima oară când un astfel de incident are loc în judeţul Iaşi. În iulie 2019, un meteorit ce avea în jur de de 8 kilograme s-a dezintegrat, iar fragmente din acesta au ajuns pe pământ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
meteorit,
iasi,
zgomot

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.