Probleme pentru bănci? Ce a anunţat cel mai mare creditor european astăzi

Autor: Ioana Matei Postat la 28 aprilie 2020 679 afişări

Probleme pentru bănci? Ce a anunţat cel mai mare creditor european astăzi

Profiturile HSBC aproape s-au înjumătăţit şi banca şi-a crescut provizioanale pentru credite neperformante în primul trimestru cu mai mult de 400% din cauza crizei cauzate de coronavirus, după ce a transmis un avertisment puternic legat de performanţele viitoare, scrie Financial Times.

Creditorul cu sediul central în Londra a declarat astăzi că a raportat un profit înainte de taxe de 3,2 miliarde de dolari în primul trimestru, în scădere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Dacă pandemia de COVID-19 va continua să cauzeze disrupţie activităţii economice globale pe parcursul anului 2020, ar putea exista în continuare un impact negativ asupra venitului”, au spus reprezentanţii HSBC, potrivit Financial Times.

Reprezentanţii băncii spun că au pus deoparte 3 miliarde de dolari pentru credite neperformante, o creştere de 417% de la 585 milioane de dolari din aceeaşi perioadă a anului trecut. A dat vina pe „expunerea corporate din Singapore” ca principalul factor al creşterii pierderilor din împrumuturi la valoare de 700 de milioane de dolari în Asia. HSBC are cea mai cunoscută expunere la lovitura adusă de scandalul companiei petroliere Hin Leong.

Pandemia a lovit şi în rivalii HSBC - 6 dintre cei mai mari creditori americani crescându-şi provizioanale de împrumuturi în primul trimestru la o valoare totală de 25,4 miliarde de dolari, cu o creştere faţă de anul anterior de 350%.

La Credit Suisse, măsura a impus o creştere a provizioanelor de 600%, ioar Unicredit a pus deoparte încă 900 milioane de dolari, o creştere considerabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.