Comisia Europeană a adoptat un pachet de urgenţă care include o serie de modificări temporare ale normelor bancare ale UE, pentru a stimula şi facilita acordarea de împrumuturi persoanelor fizice şi companiilor

Autor: Roxana Rosu Postat la 28 aprilie 2020 59 afişări

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet bancar care include o serie de modificări ale normelor bancare ale UE, legate de cerinţele de capital al băncilor, luate pe termen scurt pentru a stimula şi facilita acordarea de împrumuturi persoanelor fizice şi companiilor.

Comisia Europeană a adoptat un pachet de urgenţă care include o serie de modificări temporare ale normelor bancare ale UE, pentru a stimula şi facilita acordarea de împrumuturi persoanelor fizice şi companiilor

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet bancar care include o serie de modificări ale normelor bancare ale UE, legate de cerinţele de capital al băncilor, luate pe termen scurt pentru a  stimula şi facilita acordarea de împrumuturi persoanelor fizice şi companiilor.

De asemenea, pachetul include o comunicare interpretativă privind cadrele contabile şi prudenţiale ale UE.

Regulamentul adoptat astăzi cuprinde o serie de modificări specifice care vor maximiza capacitatea instituţiilor de credit de a acorda împrumuturi şi de a absorbi pierderile provocate de pandemia de coronavirus, asigurând, în acelaşi timp, menţinerea rezilienţei.

„Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să facă faţă consecinţelor economice provocate de coronavirus. Iar sectorul bancar poate ajuta foarte mult în acest sens. Utilizăm întreaga flexibilitate oferită de normele bancare ale UE şi propunem modificări legislative specifice pentru a le permite băncilor să furnizeze în continuare lichidităţi, astfel încât gospodăriile şi întreprinderile să poată obţine finanţarea de care au nevoie. De asemenea, voi lansa în curând mese rotunde care să reunească grupurile de consumatori şi de întreprinderi cu sectorul financiar, astfel încât să putem răspunde celor mai urgente nevoi cu care se confruntă cetăţenii şi întreprinderile noastre.”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Comisia a propus astăzi anumite modificări specifice pe termen scurt ale normelor prudenţiale bancare ale UE (Regulamentul privind cerinţele de capital), pentru a maximiza capacitatea băncilor de a acorda împrumuturi şi de a absorbi pierderile provocate de coronavirus. 

Comisia propune măsuri temporare excepţionale pentru a atenua impactul imediat al pandemiei de coronavirus, prin adaptarea calendarului de aplicare a standardelor internaţionale de contabilitate privind capitalul băncilor, prin tratarea mai favorabilă a garanţiilor publice acordate în timpul acestei crize, prin amânarea datei de aplicare a amortizorului pentru indicatorul efectului de levier, precum şi prin modificarea modului de excludere a anumitor expuneri de la calculul indicatorului de levier.

Autorităţile europene propun de asemenea să se devanseze data de aplicare a mai multor măsuri deja convenite, care vor stimula băncile să acorde finanţare salariaţilor, IMM-urilor şi proiectelor de infrastructură.

Decizia de astăzi vine în completarea declaraţiilor recente privind utilizarea flexibilităţii autorizate de normele contabile şi prudenţiale, cum ar fi cele elaborate de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) şi de Banca Centrală Europeană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
norme,
uniunea europeana,
acordare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.