PRIVATIZARE: Sprint final pentru patru privatizari

Postat la 08 martie 2006 1 afişăre

Anul 2005 ar putea fi inceputul sfarsitului. Sfarsitul privatizarii unor mari companii romanesti, la care statul roman mai detine inca pachete importante de actiuni si pentru care cauta, de cativa ani, investitori strategici.

Anul 2005 ar putea fi inceputul sfarsitului. Sfarsitul privatizarii unor mari companii romanesti, la care statul roman mai detine inca pachete importante de actiuni si pentru care cauta, de cativa ani, investitori strategici. 

 

Evolutiile spectaculoase din ultima perioada ale Bursei nu-i lasa indiferenti nici pe noii guvernanti. Pentru a profita de "aceasta perioada buna din piata de capital", ministrul de stat Adriean Videanu vrea sa inceapa vanzarea pe Bursa a "tot ceea ce inseamna pachete reprezentative pe care le detine statul". In acest moment, statul roman mai detine circa 46% din actiunile RomTelecom, 38% din titlurile BCR si este unicul actionar al CEC.  Ideea este sustinuta si de ministrul de finante, Ionut Popescu, care isi doreste ca "inainte de gasirea unui investitor strategic la CEC, sa putem vinde 10-15% din actiuni printr-o oferta publica pe bursa".

 

Privatizarea CEC se anunta afacerea anului 2005, din care statul roman ar putea incasa mai bine de 300 de milioane de euro. La linia de start pentru cumpararea venerabilei institutii financiare romanesti - care este, de mai bine de 100 de ani "banca de suflet" a romanilor cu venituri mici si medii - s-au asezat deja cateva dintre cele mai importante institutii financiare internationale. Cursa este dominata de banci austriece: Raiffeisen Bank, Erste Bank si Banc Austria Creditanstalt, membra a HVB. Nu ar fi insa de mirare, ca in cursa sa se inscrie si alte nume, prezente sau nu in Romania, precum Unicredit, OTP Bank, KBC sau Banca Intesa.

 

Care este "potul"? CEC are, prin cele peste 1.400 de sucursale, cea mai extinsa prezenta in zone in care alte banci nu au ajuns inca, precum orase mici si zone rurale. In primele noua luni ale anului 2004, profitul brut inregistrat a fost de aproape 700 miliarde de lei. Castigatorul ar trebui sa se cunoasca pana la sfarsitul lui 2005. "Ne asteptam ca procesul sa se incheie in 2005, dar nu avem inca suficiente informatii pentru a ne gandi la o data precisa", spune Hana Cygonkova, purtatoarea de cuvant de la Erste Bank. Daca acest termen va fi depasit, depinde si de rapiditatea cu care se va desfasura evaluarea institutiei de catre consultantul desemnat, banca de investitii JP Morgan si de formula care va fi agreata, in final, pentru privatizarea bancii.

 

Pentru cei care vor ramane pe dinafara dupa vanzarea CEC, mai ramane posibilitatea de a intra pe piata romaneasca la privatizarea BCR, cel mai probabil in 2006. Solicitata insistent de organismele internationale, privatizarea BCR pare insa un proces mult mai greoi decat cea a CEC-ului. Motivele tin de sumele mari pe care le implica aceasta tranzactie, si de caracterul mult mai general al activitatii bancii. Strategia de privatizare initiala a fost modificata dupa ce, in 2003, fosta Autoritate pentru Privatizare a inregistrat doua esecuri in incercarea de a atrage investitori strategici. Fiind o conditie in acordul cu FMI, autoritatile au decis sa inceapa procesul de privatizare prin vanzarea catre BERD si IFC a 25% din actiunile bancii.

 

In telecomunicatii, statul spera ca afacerea anului sa fie vanzarea restului de 45,99% din actiuni pe care le mai detine la Romtelecom. Problema ar fi cine le cumpara. OTE, actionarul majoritar, nu pare extrem de interesat. Acesta ia in considerare si eventuala vanzare a Cosmorom, divizia de telefonie mobila a Romtelecom. O varianta vehiculata dar neconfirmata oficial de OTE este restructurarea operatorului mobil sub conducerea CosmOTE. In acest caz, grecii se gandesc la investitii intre 400 si 600 de milioane de euro si o achizitie a pachetului restant la stat din actiunile Romtelecom nu e foarte probabila.  

 

Pe lista societatilor mostenite de actualii guvernanti se afla si combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea. De privatizarea acestuia se ocupa Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Lucrurile nu sunt simple. Unul dintre actionarii Oltchim, Lindsell Enterprises, contesta conversia in actiuni a unor datorii de 100 de milioane de euro si preluarea lor de catre stat. MEC poate incepe procedurile de privatizare doar in momentul in care justitia va da un verdict final in acest litigiu.

 

Codrut Seres, ministrul economiei, a precizat, la randul sau, ca situatia Oltchim este legata de cea a rafinariei Arpechim, care furnizeaza materie prima pentru combinat. Seres nu a exclus si o posibila vanzare a Oltchim la pachet cu rafinaria Arpechim. Pe langa Oltchim, MEC intentioneaza sa inceapa procedurile de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud, dar si pentru complexurile energetice Craiova, Rovinari si Turceni.  

 

Codrut Seres nu pierde, nici el, din vedere privatizarea prin intermediul pietei de capital. Anul acesta ar urma sa fie listate la bursa actiuni ale unor companii precum Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Electrica Transilvania Nord si Muntenia Nord. Dar si inca 10% din Petrom. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/privatizare-sprint-final-pentru-patru-privatizari-978800
978800
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.