Prioritatea nr.1: salvati-i pe creditorii Greciei!

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iulie 2011 33 afişări

Chestiunea datoriilor Greciei era pe cale sa se rezolve, in aceste zile, in sensul propus de Banca Centrala Europeana, mai ales dupa ce si misiunea FMI la Atena a sustinut aceeasi idee: nu rostogolirea datoriilor sau prelungirea scadentelor de catre creditorii privati, asa cum au propus initial Germania si Franta, ci un program de rascumparare a obligatiunilor elene care sa reduca din costul serviciului datoriei.

Agentiile de rating au repetat ca ar sanctiona solutia franco-germana cu decretarea incapacitatii selective de plata a Greciei. In schimb, solutia propusa de BCE si FMI evita acest risc, propunand Atenei sa rascumpere la preturile reduse de acum o parte din datorie, apeland pentru finantarea operatiunii la Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF).

Riscul ar fi insa ca o astfel de solutie sa fie fortata de piete si in cazul Portugaliei sau al Irlandei, ceea ce ar insemna ca fondurile EFSF ar trebui sa fie suplimentate - evident, pe banii contribuabililor europeni. In plus, Germania a ridicat obiectia ca, desi obligatiunile grecesti si-au pierdut din valoare si deci Atena le-ar putea cumpara mai ieftin, anuntul ca aceasta este solutia aleasa de UE si FMI le-ar putea scumpi brusc, tocmai pentru ca investitorii nu vor sa vanda in pierdere.

Top 10 tapi ispasitori pentru criza datoriilor din Europa (GALERIE FOTO)

Conform unor oficiali ai FMI citati de Dow Jones, usurarea serviciului datoriei grecesti este o prioritate pentru Fond, in contextul discutiilor despre viitorul pachet de creditare pentru Grecia, la care ar trebui sa contribuie UE si FMI (si la care ar fi trebuit sa contribuie si creditorii privati ai Greciei, adica marile banci europene, daca agentiile de rating nu s-ar fi opus). FMI apreciaza ca Grecia are nevoie de 104 de miliarde de dolari, suma separata de cele 110 miliarde reprezentand creditul UE-FMI aprobat in mai 2010.

Liderii de state si de guverne ai zonei euro se vor reuni la Bruxelles joi, 21 iulie, avand pe ordinea de zi planul de actiune pentru Grecia, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy (foto). Initial, un summit al liderilor zonei euro fusese prevazut pentru 15 iulie, insa a fost amanat intrucat Germania s-a opus, stiind ca nu exista inca un plan coerent pentru asigurarea finantarii Greciei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
UE,
banci,
Rompuy,
Merkel,
Grecia,
creditori,
salvare,
FMI,
Atena
/actualitate/prioritatea-nr-1-salvati-i-pe-creditorii-greciei-8502066
8502066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.