Pret pe capul lui Basescu si pe sefia serviciilor secrete

Postat la 03 martie 2006 14 afişări

Agitatie mare in serviciile secrete. Perdele de fum, tactici de pastrare a fotoliului, piedici puse de adversari, nici una dintre acestea sau toate la un loc? Cert e ca saptamana trecuta sefii unor servicii secrete au fost vedete de televiziune si eroi pe primele pagini ale ziarelor.

Agitatie mare in serviciile secrete. Perdele de fum, tactici de pastrare a fotoliului, piedici puse de adversari, nici una dintre acestea sau toate la un loc? Cert e ca saptamana trecuta sefii unor  servicii secrete au fost vedete de televiziune si eroi pe primele pagini ale ziarelor. De buna voie sau siliti.

 

A fost mai intai cazul chestorului Virgil Ardelean, zis "Vulpea", seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Un ziar, Ziua, a scris ca DGIPI (fost "doi si-un sfert", serviciul secret al MAI) asculta telefoanele ziaristilor. Stirea a fost confirmata de Parchetul National Anticoruptie (PNA): "Au cerut mandat, dar nu le-am dat".

 

Ce voia Ardelean? Sa asculte niste telefoane de la Mediafax si AM Press. Pretextul: un ofiter MAI banuit ca ar dezvalui informatii "unor persoane neautorizate". Intortocheata treaba. Atat de intortocheata incat ofiterul cu pricina nu numai ca n-a fost gasit vinovat, dar a si fost avansat la conducerea Directiei Anticoruptie.

 

Cat despre telefoanele celor din presa, chiar Ardelean ar mai fi cerut aprobarea interceptarii si in cazul altor ziaristi, "dar numai in conditiile legii". Insusi directorul SRI Radu Timofte a recunoscut ca SRI asculta telefoane ale ziaristilor. Este vorba, e drept, zice Timofte, doar de doi jurnalisti-spioni ai unor servicii secrete straine: "Se fac intalniri conspirative, iar o parte dintre cei cercetati se banuieste ca sunt deja recrutati si remunerati de serviciile respective".

 

Dar Radu Timofte nu s-a multumit cu atat. Amintindu-si vremurile in care era un simplu senator si lansa scenarii apocaliptice, el a mai venit cu o bomba, la Realitatea TV: cercuri mafiote speriate de ofensiva anticoruptie a lui Traian Basescu ar fi gata sa trimita ucigasi platiti la seful statului.

 

"Numarul si frecventa amenintarilor la adresa presedintelui au crescut in ultimul timp", a adaugat seful SPP, Gabriel Naghi. Exista un pret pe capul lui Traian Basescu, stabilit de structurile mafiote, a supralicitat si procurorul general, Ilie Botos.

 

Cea mai la indemana explicatie a efervescentei ultimelor zile? Toti cei mentionati au detinut pozitii cheie in structura fostei puteri. Iar acum vor sa-si dovedeasca loialitatea si utilitatea pentru noua putere (Timofte, Naghi, Botos). Sau, in cazul Ardelean, altii incearca sa-i compromita. Afirmatiile lui Timofte au fost vazute si ca un serviciu adus imaginii sefului statului dar si ca un avertisment.

 

Deocamdata, Traian Basescu s-a multumit doar sa declare, prin intermediul purtatorului de cuvant, ca "este responsabilitatea stricta a institutiilor abilitate sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor". Si a dat un nou mesaj de chemare la lupta impotriva coruptiei.

 

Mai interesant e de vazut care vor fi urmarile acestor istorii. Caci nimeni nu se asteapta ca telefoanele jurnalistilor sa nu mai fie ascultate. Si nici ca din scenariul lui Radu Timofte sa se aleaga ceva. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/pret-pe-capul-lui-basescu-si-pe-sefia-serviciilor-secrete-2510418
2510418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.