Preşedintele Massud Barzani cere PKK să se retragă din Kurdistan după ce Turcia a ucis civili

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 01 august 2015 276 afişări

Rebelii kurzi din cadrul PKK este necesar să-şi retragă bazele militare din Kurdistanul irakian, pentru a evita ca atacurile aeriene ale Turciei care îi vizează să provoace victime în rândul civililor, a cerut sâmbătă conducerea kurdă a regiunii autonome, relatează AFP în pagina electronică.

"PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) trebuie să ţină câmpul de luptă departe de regiunea (autonomă irakiană) Kurdistan, pentru ca civilii să nu devină victime ale acestui război", afirmă Biroul preşedintelui regiunii Massud Barzani într-un comunicat.

Turcia a efectuat sute de raiduri împotriva bazelor grupării rebele kurde în munţi, de o parte şi de alta a frontierei cu Irakul.

PKK a recunoscut doar câţiva morţi în rândul grupării, însă agenţia oficială turcă de presă Anatolia a scris că este vora despre aproximativ 260 de morţi, fără să citeze vreo sursă.

Mai mulţi civili au fost ucişi şi răniţi în campania aeriană pe care Ankara a lansat-o săptămâna trecută, în urma unui val de atacuri în Turcia.

Partidul Democratic din Kurdistan al lui Barzani s-a aflat adesea în conflict cu PKK, dar le-a permis de mult timp luptătorilor grupării să se refugieze de armata turcă în regiunile muntoase de dincoace de frontieră.

În acelaşi comunicat, Barzani a îndemnat PKK şi Guvernul turc să reia procesul de pace, subminat de recentul val de violenţe.

"Preşedinţia Kurdistanului este clară în cererea sa ca PKK să-şi ţină bazele militare departe de regiune, pentru a nu oferi Guvernului turc nicio justificare atunci când bombardează civili", a declarat pentru AFP Kifah Mahmud, un consilier al lui Barzani.

"Dacă PKK nu avea baze în regiune, Turcia nu ar fi bombardat civili", a subliniat el.

"Preşedinţia regiunii a cerut PKK să-şi retragă forţele din zonă, mai ales având în vedere că există un acord între guvernele irakian şi turc care le permite forţelor turce să intre în partea irakiană", a adăugat Mahmud.

Ankara şi Bagdadul au semnat în timpul fostului dictator Saddam Hussein un acord privind o "urmărire la cald", care le permite ambelor părţi să-i "vâneze" pe rebelii kurzi pe o distanţă de până la 15 kilometri pe teritoriul celeilalte ţări.

Mahmud a declarat că acest acord este încă în vigoare.

Partidul lui Barzani s-a bucurat de relaţii bune cu Turcia, un investitor şi partener comercial major al regiunii autonome.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAK,
BARZANI,
PKK
/actualitate/presedintele-massud-barzani-cere-pkk-sa-se-retraga-din-kurdistan-dupa-ce-turcia-a-ucis-civili-14660452
14660452
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.