Presa internaţională: Victor Ponta este în concediu medical în timp ce este cercetat pentru corupţie

Autor: Mihai Draghici Postat la 22 iunie 2015 79 afişări

Principalele agenţii de presă internaţionale comentează situaţia premierului Victor Ponta, notând că şeful Guvernului României a decis să îşi ia concediu medical în timp ce este cercetat pentru fapte de corupţie.

"Premierul României, aflat în centrul atenţiei din cauza unei investigaţii de corupţie, şi-a luat concediu medical după o operaţie la genunchi efectuată în Turcia", comentează agenţia Associated Press.

"Criticii au denunţat un act de laşitate al lui Victor Ponta, care se foloseşte de o problemă medicală de rutină pentru evitarea anchetei. Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Ponta, care a supravieţuit unui vot pentru anularea imunităţii juridice şi unei moţiuni de cenzură, să demisioneze. Ponta nu s-a prezentat luni în faţa procurorilor anticorupţie, care îl suspectează de conflict de interese, complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri. Ponta a sugerat că nu va reveni în România timp de trei săptămâni, justificând absenţa prin faptul că nu şi-a luat nicio zi liberă de când a devenit prim-ministru în aprilie 2012", explică Associated Press.

La rândul său, agenţia Reuters relatează că premierul Victor Ponta a cedat temporar atribuţiile de premier, din cauza unor probleme de tip medical, în timp ce este investigat pentru corupţie. "Parlamentul României a blocat solicitarea procurorilor de a-l investiga pe premierul Victor Ponta pentru conflict de interese în calitatea de prim-ministru. Ponta a respins apelurile de a-şi prezenta demisia", scrie agenţia Reuters, notând că, duminică, Ponta a anunţat că nu va putea să îşi exercite atribuţiile în următoarele 28 de zile, dat fiind că se reface după o operaţie la genunchi efectuat în Turcia.

"Criză în România: Premierul Victor Ponta face o pauză din raţiuni de sănătate", scrie Agenţia France Presse. "Premierul român Victor Ponta, cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, a anunţat duminică cedarea temporară a funcţiei numărului doi din conducerea Guvernului, din motive de sănătate. Şeful Guvernului român, aflat de o săptămână în Turcia unde a suferit o intervenţie chirurgicală la un genunchi, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea viceprim-ministrului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar (...)", explică AFP, potrivit site-ului LesNewseco.fr.

"Problemele lui Victor Ponta cu justiţia au generat o criză politică în România, una dintre cele mai sărace ţări din cadrul Uniunii Europene", subliniază AFP.

Şi agenţia de ştiri bulgară Novinite.com comentează absenţa lui Victor Ponta într-un material intitulat "Premierul României se retrage temporar invocând motive de sănătate".

"Premierul Victor Ponta a anunţat retragerea temporară din funcţie din cauze medicale. (...) În luna mai, procurorii au lansat o anchetă în cazul lui Ponta pentru suspiciuni de evaziune fiscală şi spălare de bani în perioada 2007-2011 (când nu era premier), precum şi pentru conflict de interese, în 2012 (...). Victor Ponta a refuzat să demisioneze, în pofida apelurilor preşedintelui Klaus Iohannis", aminteşte Novinite.com.

Duminică, premierul Victor Ponta, urmărit penal pentru trei infracţiuni, a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Premierul a lăsat să se înţeleagă că nu va reveni în ţară mai devreme de trei săptămâni, spunând că ştie sigur că nu va putea merge normal în acest interval, iar el doreşte ca, atunci când se întoarce la Bucureşti, să meargă să lucreze la birou. "Eu vreau ca, atunci când vin în ţară, să vin şi la birou, că doar nu o să stau acasă, în vârful patului, şi...vin la birou, vin la treabă. Cu siguranţă mai repede de trei săptămâni nu pot să merg normal, asta ştiu sigur. Deci, în această perioadă o să mă hotărăsc şi o să decid exact cum pot - aşa cum o fi, cu cârje, fără cârje - să îmi văd de treabă în mod normal", a spus Ponta duminică seară, la Antena 3.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRESA INTERNAŢIONALĂ,
PONTA,
/actualitate/presa-internationala-victor-ponta-este-in-concediu-medical-in-timp-ce-este-cercetat-pentru-coruptie-14486483
14486483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.