Premierul Japoniei promite că nu va mai purta niciodată un război

Autor: Laura Buciu Postat la 15 august 2022 91 afişări

Premierul japonez Fumio Kishida a promis la aniversarea capitulării Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial că nu va mai purta niciodată un război, în timp ce membrii cabinetului său au marcat ziua prin vizite la un sanctuar controversat, acţiuni care vor stârni furia Chinei şi a Coreei de Sud.

Premierul Japoniei promite că nu va mai purta niciodată un război

În condiţiile în care sanctuarul Yasukuni este considerat un simbol al trecutului militarismului Japoniei, legăturile dintre Tokyo şi China sunt deja deosebit de tensionate în acest an, după ce Beijingul a efectuat exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, în urma vizitei în această ţară a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, la începutul acestei luni, scrie Reuters.

În timpul exerciţiilor, mai multe rachete au căzut în apele din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei. citiţi mai departe

Legăturile comemorării aniversare cu Yasukuni, un sit care onorează 14 lideri japonezi din timpul războiului condamnaţi ca şi criminali de război de către un tribunal aliat, precum şi morţi în război, au făcut ca Kishida să se confrunte luni cu un exerciţiu de echilibru dificil.

Aflat în tabăra dovish a Partidului Liberal Democrat (PDL) conservator, sarcina sa a fost de a evita iritarea vecinilor şi partenerilor internaţionali, păstrând în acelaşi timp fericiţi membrii mai de dreapta ai partidului - în special după uciderea fostului premier Shinzo Abe luna trecută.

Kishida a trimis o ofrandă la sanctuarul din centrul Tokyo, fără a o vizita, a relatat agenţia de ştiri Kyodo. El a mai trimis ofrande la Yasukuni în timpul unor festivaluri anul trecut şi în această primăvară.

„Nu vom mai repeta niciodată ororile războiului. Voi continua să respect acest jurământ hotărât”, a declarat Kishida la o adunare seculară în altă parte în Tokyo, la care a participat şi împăratul Naruhito.

„Într-o lume în care conflictele sunt în continuare neclintite, Japonia este un lider proactiv în domeniul păcii”, a mai spus el.

Imagini difuzate de postul de televiziune NHK au arătat cum sanctuarul a fost vizitat luni dimineaţa devreme de mai mulţi miniştri ai cabinetului, inclusiv de ministrul securităţii economice Sanae Takaichi. Anterior, locul a fost vizitat de Koichi Hagiuda, şeful consiliului de cercetare politică al PDL şi un aliat cheie al fostului premier ucis Shinzo Abe.

„Este firesc pentru orice ţară să le acorde respect celor care şi-au dat viaţa pentru ţara lor”, a declarat mai devreme luni secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno. „Japonia va continua să îşi consolideze relaţiile cu vecinii săi, inclusiv cu China şi Coreea de Sud”.

Un grup de legislatori care în mod normal vizitează în masă pe 15 august a declarat săptămâna trecută că nu vor face acest lucru din cauza unei creşteri recente a cazurilor de coronavirus.

Abe a fost ultimul prim-ministru din istoria recentă care a vizitat Yasukuni în timpul mandatului, în 2013 - o vizită care a indignat atât China, cât şi Coreea de Sud şi a atras chiar şi un reproş din partea aliatului său apropiat, Statele Unite.

Statele Unite şi Japonia au devenit aliaţi de securitate statornici în deceniile care au trecut de la sfârşitul războiului, dar moştenirea acestuia încă bântuie Asia de Est.

Coreenii, care marchează această dată drept Ziua eliberării naţionale, au resentimente faţă de colonizarea peninsulei de către Japonia între 1910 şi 1945, în timp ce China are amintiri amare legate de invazia şi ocuparea de către trupele imperiale a unor părţi din ţară între 1931 şi 1945.

Kishida s-a angajat să majoreze substanţial bugetul de apărare al Japoniei, citând mediul de securitate regional din ce în ce mai tensionat, dar nu a făcut nicio menţiune într-un discurs recent despre unul dintre visele lui Abe - revizuirea Constituţiei pacifiste a ţării - deşi acesta a mai vorbit despre acest lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
război,
promisiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.