Poza zilei: cum e să crezi că-ţi apare Fecioara Maria

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 noiembrie 2012 81 afişări

Iluziile optice care îi fac pe unii să creadă că Fecioara Maria sau Iisus Hristos apar pe coji de copac sau pe felii de pâine prăjită se manifestă în continuare - mai nou, având ca suport geamurile unor clădiri.

La începutul lui noiembrie, o pată pe fereastra unui spital a trezit curiozitatea locuitorilor din Subang Jaya, Malaiezia, care au văzut în ea silueta unei femei asemănătoare cu statuile ce înfăţişează apariţiile Fecioarei Maria la Lourdes sau Fatima, cu haine în alb şi albastru. Fenomenul, vizibil în grade diferite de-a lungul zilei din cauza variaţiilor luminii reflectate de geamul respectiv, a reuşit să adune mulţimi considerabile de oameni în faţa spitalului, mulţi dintre ei rugându-se la pata de pe geam ca în faţa unei autentice apariţii mariane.

Gluma s-a îngroşat însă când spitalul a decis să demonteze geamul şi să-l predea unei biserici catolică din Klang, un oraş de lângă Subang Java, "pentru investigaţii". Biserica respectivă a decis nici mai mult, nici mai puţin decât să expună geamul într-o capelă, alături de icoanele obişnuite de acolo, încurajând astfel cultul presupusei apariţii înainte de orice fel de "investigaţie".

Iluziile optice de acest gen au succes datorită fenomenului psihologic de pareidolie, care constă în impresia oamenilor că văd figuri sau siluete de oameni, animale ori monştri în imagini neutre din mediu, graţie unor elemente ce par familiare (nori cu forme care sugerează capete şi picioare de animale, coji de copac cu noduri care sugerează ochi sau guri). Cele mai cunoscute cazuri de pareidolie sunt, aşa cum ştim, cele cu tentă religioasă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/poza-zilei-cum-e-sa-crezi-ca-ti-apare-fecioara-maria-10347442
10347442
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.