Ponta speră că Iohannis va avea succes cu dosarul Schengen, pentru că "vorbeşte limba care trebuie"

Autor: Ioana Bojan Postat la 17 decembrie 2014 48 afişări

România este pregătită să adere la zona europeană de liber schimb Schengen, a declarat miercuri premierul Victor Ponta, exprimându-şi speranţa că preşedintele ales Klaus Iohannis, de etnie germană, va avea mai mult succes cu acest dosar, pentru că "vorbeşte limba care trebuie".

"Nu mi-am schimbat opinia şi este de asemenea părerea majorităţii liderilor europeni: România este pregătită să adere la zona Schengen" şi este în măsură să asigure securitatea frontierelor, a declarat şeful Guvernului social-democrat, într-o întâlnire cu trei agenţii de presă internaţionale.

"Dar va fi o decizie politică 100% şi sper că domnul Iohannis va avea mai mult succes" decât predecesorul său, conservatorul Traian Băsescu, pentru a-şi convinge omologii, având în vedere că "vorbeşte limba care trebuie", a glumit el.

Klaus Iohannis, care se exprimă bine atât în limba română, cât şi în germană, s-a impus în mod surprinzător în faţa lui Ponta, la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Fostul primar al oraşului Sibiu a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel.

Membră a Uniunii Europene din 2007, România aşteaptă să adere la Schengen din 2011, ca şi Bulgaria, ţara cea mai săracă din familia europeană, dar fără succes.

Unele state, precum Olanda, apreciază că trebuie să facă mai multe progrese în lupta împotriva corupţiei şi în securizarea frontierelor. Franţa şi-a exprimat de asemenea reticenţa.

Justiţia română - contrar celei bulgare - a înregistrat progrese considerabile în ultimii doi ani, mergând până la încarcerarea unui fost premier găsit vinovat de corupţie. Aceste progrese au fost salutate de UE, precizează AFP.

Victor Ponta a reiterat dorinţa României de a adera la zona euro în 2019. Ţara "îndeplineşte - dacă nu mă înşel - cele cinci criterii de admitere", în special în materie bugetară, a subliniat el.

"Dar în ceea ce priveşte criteriile reale, nu suntem în măsură să rezistăm concurenţei din zona euro", a recunoscut premierul, subliniind nevoia imperativă de a ameliora investiţiile şi infrastructura ţării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMÂNIA,
PONTA,
SCHENGEN
/actualitate/ponta-spera-ca-iohannis-va-avea-succes-cu-dosarul-schengen-pentru-ca-vorbeste-limba-care-trebuie-13726652
13726652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.