Tablele discordiei

Postat la 26 aprilie 2010 46 afişări

Premierul Emil Boc a lasat orice menajament la o parte si a inaintat Parlamentului o propunere guvernamentala de modificare a Constitutiei scrisa parca dupa dictarea presedintelui Traian Basescu, care nu si-a ascuns deloc preferinta pentru un regim prezidential si slabirea rolului Parlamentului. Evenimentul s-a intamplat la mai putin de o zi dupa ce PDL participase la constituirea comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, unde oferise doua locuri si independentilor condusi de Gabriel Oprea, ajungand astfel la paritate cu PSD in privinta numarului de reprezentanti in acest for.

Gestul premierului poate fi vazut ca un semnal ca democrat-liberalii si presedintele Traian Basescu sunt pregatiti de negocieri dure si de durata, de vreme ce au avansat cea mai putin flexibila dintre variantele pe care le aveau la dispozitie. Daca adaugam si propunerea presedintelui ca pragul electoral sa fie ridicat la 10%, ceea ce ar elimina UDMR si posibil chiar PNL de pe scena politica, radicalizarea actualei puteri in raporturile cu opozitia devine evidenta. (Pentru UDMR s-a propus solutia de avarie a oferirii fara vot a unor mandate in raport cu ponderea populatiei de etnie maghiara, solutie destul de schioapa, insa.)

Soarta acestor negocieri este deci incerta, pentru ca, pe langa majoritatea relativa de care dispun impreuna cu UDMR si independentii (presupunand ca ea se va pastra), cei din PDL trebuie sa atraga de partea lor si parlamentari PSD si PNL, intrucat proiectul de revizuire a Constitutiei trebuie aprobat cu o majoritate parlamentara de doua treimi inainte de a fi convocat referendumul national.

Dar alte probleme au acum democrat-liberalii, mai ales dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei de invalidare a legii Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), ceea ce inseamna ca in 45 de zile legea ANI trebuie pusa in acord cu observatiile Curtii. Desi au existat angajamente ca o ordonanta de urgenta va rectifica cu celeritate cele necesare, surse parlamentare au dat de inteles ca solutia finala va include si modificari ale actualei conduceri, vazuta cu ochi deloc buni de o tot mai mare parte dintre parlamentari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
Constitutie,
revizuire,
ANI
/actualitate/politic/tablele-discordiei-6064291
6064291
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.