Politica in 2008

Postat la 08 ianuarie 2008 1 afişăre

Cel mai nou partid de pe scena politica, PD-L, are prima sansa de a forma guvernul dupa alegerile parlamentare. Perdantele vor fi probabil, la fel ca la europarlamentare, PRM si PNG.

Vom avea vot uninominal la urmatoarele alegeri parlamentare?

Sansele ca vreunul dintre proiecte (cel sustinut de Presedintie si PD-L si cel sustinut de PNL) sa devina lege sunt minime, cel putin atat timp cat niciuna dintre tabere nu se arata dispusa la concesii. Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Sunt sanse reduse, insa unele partide aflate in dificultate (PSD si PNL) nu-si pot permite riscul de a nu continua sa militeze pentru schimbarea sistemului de vot“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „Nu cred ca exista nici cea mai mica intentie de a trece la votul uninominal si de aceea sunt sceptic“.

Va deveni PD-L cel mai mare partid politic al Romaniei?

Rationamentul politic care a dus la formarea Partidului Democrat-Liberal a fost acela ca procentele reunite ale celor doua formatiuni (peste 35%) ar fi suficiente pentru ca noua formatiune sa poata accede la guvernare in 2008. Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Daca alegerile parlamentare vor fi anul viitor, da“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „Cred ca va fi la cateva procente in fata PSD. Nu va fi insa marele succes, marele partid prezidential care s-a visat imediat dupa unificare“.

Vor reusi PRM si PNG sa treaca de pragul electoral la urmatoarele alegeri?

Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Cred ca nu, PRM si-a epuizat mesajul, nu mai are cu ce sa surprinda, iar PNG are un electorat volatil pe care e greu sa-l mobilizeze“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „Nu cred, doar un accident politic major mai poate sa-i favorizeze pe unul dintre cei doi lideri (Corneliu Vadim Tudor, respectiv Gheorghe Becali)“.

Va demisiona presedintele Traian Basescu pentru a face campanie PD-L pentru alegerile parlamentare?

Cel mai probabil, presedintele Traian Basescu va prefera sa-si pastreze functia, intrucat demisia din acest post l-ar vulnerabiliza atat pe sine cat si pe cei pe care-i sprijina, PD-L. Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia, apreciaza ca Traian Basescu va face campanie fara sa demisioneze, la fel ca Ion Iliescu in 2004.

Ce partid/alianta va forma guvernul dupa alegerile din 2008?

Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Daca o formatiune obtine 40%, negocierile vor decurge mult mai usor; prima sansa ii revine PD-L“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „Romania va avea o mare problema de guvernare dupa alegerile parlamentare: daca vor intra in Parlament doar partidele mari, negocierile vor fi foarte dificile, pentru ca fie PD-L, fie PSD vor obtine doar o majoritate relativa si vor fi nevoiti sa faca aliante“.

Ce rol va juca premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa 2008?

Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Cred ca pentru Calin Popescu-Tariceanu cariera politica se va incheia repede; depinde insa si cum gandeste PNL planul de succesiune si de rezultatele la alegeri. Nu ma astept insa ca Tariceanu sa mai ramana la conducerea partidului“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „Cred ca va fi in continuare presedinte al PNL, doar daca partidul nu inregistreaza sub 12% la alegerile parlamentare. Cu toate acestea, la fel ca Emil Boc si Mircea Geoana, si scaunul lui Tariceanu este foarte vulnerabil; nimeni nu este lider consolidat in formatiunea pe care o conduce acum“.

Se va contura un contracandidat cu sanse reale impotriva lui Traian Basescu la prezidentialele din 2009?

Scrutinul parlamentar din 2008 anunta o reactivare a modelului „locomotivei“ de partid, cel putin in cazul presedintelui Traian Basescu, care va face transfer de capital de imagine spre si dinspre PD-L. Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Partidele sunt obligate sa caute un candidat opozabil lui Traian Basescu si de asta cred ca lupta va fi dura. Va fi cel mai dur an din viata politica romaneasca moderna“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „In politica, situatiile inventeaza oamenii; inainte de 2004, nici Traian Basescu nu statea excelent in sondaje si cu toate astea a castigat“.

Vom avea vreo condamnare a unui mare corupt in 2008?

Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia: „Mi-e greu sa cred, dupa cum arata legislatia actuala; in plus, e greu ca justitia sa se realizeze intr-un an electoral“. Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti: „Nu. Justitia este intr-o depreciere continua si cred ca nu vom vedea nici macar un proces de mare corupt. Nu se vor atinge de «marii caizi» intr-un an sensibil precum acesta; poate doar presa sa dea o mare lovitura si sa gaseasca dovezi irefutabile care sa oblige justitia sa se miste mai repede“.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica
/actualitate/politic/politica-in-2008-2327149
2327149
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.