Galevizarea Bulgariei

Postat la 30 iunie 2009 15 afişări

Acesta e titlul unui articol din publicatia bulgara Novinite, care creeaza un nou substantiv comun pornind de la numele a doi mafioti locali, cunoscuti ca “fratii Galev”, creatori ai unei noi mode in politica: sa scapi de inchisoare sau de procese candidand pentru parlament.

“Fratii Galev” nu-s deloc frati; pe unul il cheama Plamen Galev, pe celalalt Anghel Hristov, zis si “Gele”, insa aria lor comuna de actiune - orasul Dupnita, din sud-estul tarii - si uneori coordonarea le-a adus porecla respectiva. Cei doi, arestati si cercetati pentru un sir lung de infractiuni, de la extorcare de fonduri, santaj, proxenetism pana la torturarea unor persoane si trafic de droguri, au platit in total o cautiune de 100.000 de leva (51.000 de euro) si au scapat de arest, liberi sa-si exercite dreptul constitutional de a candida si de a fi alesi in scrutinul parlamentar din 5 iulie. Presa bulgara subliniaza ca procesele Galevilor si ale altora acuzati de infractiuni asociate sau nu cu crima organizata treneaza de ani intregi prin tribunalele bulgaresti, iar acum alegerile nu sunt decat un prilej in plus de a indeparta si mai mult perspectiva unor verdicte.

In conditiile in care gestionarea incorecta a fondurilor europene a determinat Bruxellesul sa inghete finantarea pentru Bulgaria, pe listele electorale ale partidului liberal LIDER a ajuns - cu tot cu imunitatea oferita de lege pentru candidati si alesi - Ivan Ivanov, unul dintre cei acuzati impreuna cu omul de afaceri Mario Nikolov ca ar fi sifonat 7,5 milioane de euro din programul SAPARD. Sau Alexander Tomov, presedintele clubului de fotbal }SKA Sofia, acuzat de frauda si evaziune fiscala de peste 5 milioane de euro la }SKA si 29 de milioane la combinatul siderurgic Kremikovti, unde are actiuni, care acum candideaza pe listele obscurului partid Uniunea Patriotilor Bulgari. Sau Ivan Slavkov, consilier municipal la Varna, din partea partidului etnicilor turci, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, acuzat de constituire a unui grup infractional activ in traficul de droguri, proxenetism si spalare de bani. Sau alti doi consilieri locali din Varna, tata si fiu, Veselin si Hristo Danov, ambii condamnati deja la trei, respectiv un an de inchisoare pentru acelasi gen de acuzatii.

Tendinta a luat o asemenea amploare, incat vestea s-a dus peste granitele tarii. Ziarul Austrian Times scrie ca problema nu e numai a Bulgariei, pentru ca “in Romania, un sef de club de fotbal cu legaturi in mafia a fost eliberat din arest dupa ce a ajuns europarlamentar. Magnatul Gigi Becali este acuzat ca a rapit trei adolescenti care i-au furat Mercedesul S Classe de 100.000 de euro, fara sa stie cui apartine. Masina i-a fost returnata patronului de la Steaua in cateva minute de adolescentii ingroziti, curatata, ferchezuita si cu plinul facut”. La Sofia, ministrul pentru afaceri europene Ghergana Passy a declarat ca bulgarii nu au nevoie de ajutorul Comisiei Europene pentru a combate ceea ce a numit “aceasta tendinta acuta a politicii locale” si ca Bulgaria va reusi sa-si rezolve singura problemele.

Intr-adevar, problema s-ar putea rezolva cu usurinta daca legea electorala ar fi modificata, interzicand persoanelor aflate sub cercetare judiciara sa candideze. Ceea ce ziaristii bulgari numesc “galevizare” tine insa de resorturi mai adanci: pe de o parte e vorba de fisurile in sistemul judiciar, cele care permit trenarea cu anii a proceselor, ignorarea unor probe, pe de alta parte e vorba de capacitatea magnatilor dubiosi de a-si cumpara sustinerea electoratului de-a lungul procesului electoral. Un ONG care a monitorizat recentele alegeri europarlamentare sustine ca 16,4% din cele 400.000 de voturi inregistrate au fost “controlate sau cumparate” (incluzand violarile legii electorale - vot fara acte de identitate sau pe liste suplimentare) si ca proportia ar putea fi mai mare la scrutinul din 5 iulie.

Saptamanile trecute, dupa ce si-a anuntat intentia de a candida ca independent la alegerile legislative, fratele Plamen Galev a strans cu uluitoare usurinta nu 10.000 de semnaturi de sustinere de la cetateni, cat ii cerea legea, ci 14.000. “pentru a contribui la progresul orasului Dupnita”. “N-ar fi moral daca eu si Hristov am participa la alegeri printr-un truc avocatesc, dar eu vreau sa contribui la progresul orasului Dupnita”, a declarat candidatul Galev, intrebat daca nu cumva e lipsit de decenta sa vrea sa ajunga in postura de a decide tocmai el, din parlament, legile tarii. “Dar morala in politica bulgareasca nu conteaza deloc si tot asa a fost de atata vreme."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bulgaria,
coruptie,
politicieni,
europarlamentari
/actualitate/politic/galevizarea-bulgariei-4607960
4607960
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.