Dublul uninominal

Postat la 30 octombrie 2007 1 afişăre

Campania electorala pentru scrutinul europarlamentar din 25 noiembrie a inceput oficial la sfarsitul saptamanii trecute intr-o atmosfera dominata de dezbaterea pe o tema politica interna, adica exact contrariul a ceea ce sustineau toti actorii politici ca ar fi de dorit pentru acest moment.

Tema votului uninominal, pentru care presedintele a convocat un referendum in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, iar Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament, este doar in aparenta unitara. Dupa ce parlamentarii nu au reusit sa adopte un proiect de lege pe aceasta tema, presedintele Traian Basescu a venit cu propria varianta de vot uninominal pe care o va supune adoptarii prin referendum, avand cel putin declarativ sustinerea PSD (care isi revendica paternitatea proiectului), a PD si a PLD.

De cealalta parte, demersul PNL de a sustine varianta dezbatuta in Parlament nu se anunta insa chiar lipsit de temei: proiectul de vot uninominal pur in doua tururi de scrutin, avansat de presedintele Basescu, avantajeaza clar partidul clasat pe primul loc, asigurandu-i o suprareprezentare, iar la momentul actual, acest scenariu vine manusa doar pentru PD. In al doilea rand, in cazul in care o formatiune si-ar asuma decizia de a respinge asumarea Guvernului pe legea votului uninominal, s-ar expune automat unui tir de acuzatii referitoare la coerenta politicilor sale. In conditiile in care se asteapta o prezenta scazuta la alegerile europarlamentare (situatie regasita la mai toti vecinii care au trecut prin asa ceva), este destul de probabil ca si referendumul sa nu intruneasca numarul de voturi (9 milioane) pentru a fi validat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/dublul-uninominal-1018814
1018814
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.