A cazut Capitala!

Postat la 10 noiembrie 2009 7 afişări

Dat fiind tratamentul care i-a fost aplicat cabinetului propus de Lucian Croitoru, soarta urmasului sau Liviu Negoita nu are de ce sa fie mai blanda, mai ales ca primarul sectorului 3 este considerat unul dintre intimii presedintelui Traian Basescu.

Cel mai probabil, opozitia parlamentara nu va scapa prilejul de a se delecta cu o victima sigura si, mai ales, una strans legata de numele presedintelui, cu care este si inrudit. Angajamentul lui Negoita, ca vrea sa se miste repede si sa ofere Parlamentului saptamana aceasta lista membrilor noului cabinet, nu face decat sa devoaleze o posibila strategie a presedintelui, aceea de a forta o a doua invalidare a unei propuneri de premier pentru a avea mana libera - daca va castiga alegerile prezidentiale - pentru a convoca alegeri anticipate si a configura o noua majoritate parlamentara.

Negoita, al carui profil politic a fost mai degraba sters pana acum, are foarte putine de pierdut - ca si Croitoru - din martiriul la care, neindoielnic, va fi supus in calitate de premier desemnat; insa prin sacrificiul sau, el il poate ajuta pe Traian Basescu sa deschida un nou front in campania electorala, cel al alegerilor anticipate. Presedintele pare ca are tot mai multa nevoie de cat mai multe ancore pentru atragerea electoratului la urne, mai ales ca - potrivit studiilor sociologice - votantii de dreapta, inclusiv cei pro-Basescu, sunt mai degraba reticenti in a se prezenta la vot.

Insusi presedintele a recunoscut ca a pierdut deja o lupta, cea pentru Bucuresti - unde era privit drept invincibil, dar unde a fost egalat deja de un contracandidat pe care nu l-a nominalizat (posibil Sorin Oprescu, actualul primar). Prin urmare, in aceste zile, Traian Basescu tocmai reorienteaza campania sa electorala pe pozitii mai belicoase, incercand sa rupa inertia propriului electorat. Desi pare constienta ca Negoita a fost trimis la sacrificiu, opozitia ar putea insa sa amane luarea unei decizii in cazul cabinetului sau, pentru a nu da satisfactie planurilor prezidentiale. Nu este exclus sa vedem astfel la lucru metodele pregatite initial pentru Lucian Croitoru: tergiversarea audierilor in comisii si invalidarea votului in plen prin absenta in masa a parlamentarilor.

Pe scurt:

REPUBLICA MOLDOVA

Se lasa greu.

Pentru prima data in ultimii opt ani, fostul presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a fost depasit ca popularitate de un alt politician, Marian Lupu, singurul pretendent

la succesiunea in aceasta functie. Sondajul realizat de IMAS arata ca Lupu (47%) are un avans de 7% in fata lui Voronin, cu doar o luna inainte de reluarea procedurii de alegere a presedintelui de catre Parlament. La 10 decembrie, parlamentarii moldoveni vor incerca sa aleaga un sef al statului, chiar daca va fi doar un singur candidat pentru functie; desi Lupu si Voronin au facut doua vizite concomitente si cvasi-secrete la Kremlin, comunistii au refuzat - cel putin verbal - sa anunte ca il sustin pe Marian Lupu. O decizie oficiala a partidului este anuntata pentru inceputul lunii urmatoare.

BULGARIA

E rau cu vecinii.

Raportul serviciu¬lui bulgar de contraspionaj (DANS) pentru prima jumatate a anului, lasat sa apara in premiera si pe internet, arata o radiografie sumbra a societatii bulgare, macinata de coruptie, crima organizata larg raspandita si deturnare de fonduri europene. Premierul Boiko Borisov l-a acuzat chiar pe predecesorul sau, Serghei Stanisev, ca - potrivit raportului - ar fi blocat anchete judiciare pentru fapte de coruptie care priveau inalti oficiali guvernamentali. De asemenea, raportul contraspionajului bulgar face trimitere si la actiunile desfasurate de autoritatile romanesti si de "rezidenti ai contraspionajului" romanesc pentru captarea bunavointei comunitatilor vlaha si aromana, pe care Bucurestiul le-ar dori unite sub aceeasi umbrela.

ONU

Momentul adevarului.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie prin care cere israelienilor si palestinienilor sa ancheteze crimele de razboi comise in timpul ofensivei israeliene din Fasia Gaza, de la inceputul anului. Germania, Statele Unite si Israelul s-au numarat printre tarile care nu

au fost de acord cu documentul. Declaratia cere implicarea Consiliului de Securitate, cea mai inalta instanta a ONU, in cazul in care cele doua parti nu intreprind in urmatoarele trei luni anchete credibile privind evenimentele din Fasia Gaza. Asa-numitul raport Goldstone acuza Israelul si organizatia Hamas de crime de razboi comise in razboiul de iarna trecuta din Fasia Gaza. Israelul respinge raportul, pe care il considera partinitor. 1.400 de palestinieni si 10 israelieni au fost ucisi in confruntarile amintite

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
pdl,
pnl,
psd,
basescu,
negoita,
premier,

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/politic/a-cazut-capitala-5096184
5096184
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.