Plusurile şi minusurile săptămânii care se încheie

Autor: Florin Casota Postat la 01 octombrie 2017 105 afişări

Plusurile şi minusurile săptămânii care se încheie

UPS

+ Producătorul de diamante Lucara Diamond Corp a anunţat că a vândut diamantul Lesedi La Rona, de 1.109 carate, pentru 53 de milioane de dolari, companiei producătoare de bijuterii Graff Diamonds. Aceasta este cea mai mare piatră preţioasă găsită în ultimul secol.

+ Patru elevi din clasa a XI-a din Galaţi au construit un robot care îngrijeşte sturioni şi îl vor prezenta juriului la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 din Costa Rica, unde vor reprezenta România.

+ Cererea tot mai mare din Occident a majorat exporturile de biciclete electrice româneşti în 2017, ţara noastră exportând în prima parte a anului biciclete electrice în valoare de peste 39 de milioane de euro.

+ Compania auto Porsche se pregăteşte să lanseze primul său iaht. Numit GTT 115, iahtul va fi dotat cu piscină, spa, spaţiu de luat masa în aer liber, patru dormitoare şi un living. Costul va fi unul pe măsură, 14 milioane de euro.

+ Dubai a efectuat primele teste de zbor pentru taxiuri zburătoare. Aparatul, dezvoltat de firma germană Volocopter, se aseamănă cu o cabină de elicopter cu două locuri şi este propulsată de 18 elice. Aparatul funcţionează autonom, cu o durată de zbor maximă de 30 de minute.

+ Rata de ocupare a populaţiei cu vârstă cuprinsă între 20 şi 64 de ani a fost de 70,5%, în trimestrul al doilea din 2017, depăşind ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

+ Fundaţia Nobel a anunţat luni că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane mai mare (echivalentul a 105.000 de euro) decât suma de anul trecut. Aşadar, laureaţii vor primi 9 milioane de coroane (aproximativ 944.000 de euro).

Down

- Euro a scăzut faţă de majoritatea monedelor după anunţarea sondajelor efectuate în urma alegerilor din Germania, potrivit cărora formaţiunea cancelarului Angela Merkel s-a clasat pe primul loc, iar partidul de extremă dreapta a obţinut poziţia a treia.

- Turcia ameninţă cu intervenţia militară în Irak, după ce kurzii au votat pentru independenţa provinciei lor. Kurzii sunt cel mai mare grup etnic fără stat propriu, iar proclamarea unui Kurdistan independent ar putea duce la conflicte în Orientul Mijlociu.

- După ce Primăria Bucureşti a oferit mii de vouchere pentru achiziţia de biciclete, în urma rectificării bugetare, sumele pentru proiecte de infrastructură se reduc cu 43%.

- Gazele şi energia electrică se scumpesc pentru consumatorii casnici cu 6%, respectiv 5%, de la 1 octombrie.

- Deşi populaţia de urşi panda a crescut, habitatul în care trăiesc este mai mic şi mai fragmentat faţă de acum 30 de ani, ceea ce cauzează un risc sporit de extincţie locală a micilor grupuri izolate.

- La 31 august 2017, creditul guvernamental a crescut cu 11,8% (10,5% în termeni reali) faţă de 31 august 2016 şi cu 1,3% faţă de luna iulie 2017, până la 96,9 miliarde de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.