Plasma pacienţilor vindecaţi de Covid salvează vieţi în toată lumea. România e la faza pe protocoale

Postat la 28 aprilie 2020 237 afişări

Plasma pacienţilor vindecaţi de Covid salvează vieţi în toată lumea. România e la faza pe protocoale

Comisia Europeană a elaborat un ghid privind administrarea de plasmă pacienţilor cu coronavirus, în România protocolul de administrare nu este încă stabilt

Florin Hozoc:Două echipamente de plasmafereză, unul la Bucureşti şi unul la Iaşi, nu sunt încă folosite. Florin Hozoc: Noi am făcut inclusiv registrul online unde donatorii vindecaţi se pot înregistra şi un spot prin care să fie chemaţi donatorii la centrele de donare

În zeci de ţări medicii administrează deja plasmă convalescentă pacienţilor infectaţi aflaţi în stare gravă iar rezultatele sunt foarte bune. Secretar de stat: Metodologia spune că secţiile de ATI vor cere acordul Comisiei de ATI, nu ştiu dacă s-a cerut şi s-a dat vreun acord.

Ne-am putea salva pacienţii infectaţi aflaţi în stare gravă dar încă nu o facem. În timp ce ne numărăm morţii, echipamentele de plasmafereză donate spitalelor de o firmă privată încă nu sunt folosite.

”Protocoalele privind colectarea de plasmă, metodologia este excesiv de birocratică, depăşeşte cu foarte mult rigorile pe care le-au sabilit atât ghidul european pentru colectarea de plasmă, cât şi ghidurile stabilite în  celelalte ţări”, a declarat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat echipamentele de plasmafereză

Aşa se face că potenţialii donatori încă aşteaptă să doneze plasmă  hiperimună. Şi sunt în România în  jur de 3000 de persoane vindecate.

”Am găsit donatori şi pentru Bucureşti, am găsit şi pentru  Iaşi, la Iaşi sunt foarte mulţi medici din Suceava care au avut infecţia, care s-au vindecat şi care vor să doneze şi i-am îndrumat către Centrul de Transfuzii  din Iaşi, dar încă nu i-a contactat nimeni de acolo. Nu avem nici protocolul de tratament. Sunt documente care trebuie semnate, asumate de către specialişti”, a mai precizat Florin Hozoc.

Nu avem încă oficial protocolul de administrare a plasmei, aşa că nu poate fi folosită imediat.

”Din păcate plasma nu va putea fi folosită imediat după ce analizele vor confirma că ea este bună, va mai dura până când se vor aproba aceste protocoale terapeutice de administrare”, a încheiat Florin Hozoc.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
administrare,
bucuresti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.