Petro Poroşenko: Partea cea mai dificilă a conflictului separatist ucrainean a trecut

Autor: Mihai Draghici Postat la 25 septembrie 2014 24 afişări

Partea cea mai dificilă a conflictului cu insurgenţii separatişti proruşi a trecut, crede preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la cinci zile după memorandumul semnat la Minsk între Kiev şi rebeli.

"Nu am niciun dubiu asupra faptului că partea principală, cea mai periculoasă, a războiului deja a trecut, graţie eroismului militarilor ucraineni", a declarat Poroşenko.

Pentru prima dată de la începerea confruntărilor armate în aprilie, niciun militar sau civil nu au fost ucişi în ultimele 24 de ore. Bilanţul conflictului, în cinci luni, este estimat la 3.200 de morţi.

Poroşenko a exprimat convingerea că planul de pace va funcţiona, în pofida refuzului insurgenţilor de a a accepta ofertele politice ale Administraţiei prooccidentale de la Kiev.

Parlamentul de la Kiev a aprobat săptămâna trecută iniţiativa preşedintelui Poroşenko de a conferi "un statut special", care să garanteze autonomie sporită regiunilor proruse, unde alegeri ar urma să fie organizate în decembrie. Însă liderii separatişti proruşi au respins propunerea, intenţionând să organizeze alegeri pe 2 noiembrie.

"Ucraina a suferit prea mult în tabăra socialistă pentru a permite ridicarea unei noi Cortine de fier la frontiera estică", a subliniat Poroşenko. "De aceea, frontiera estică a Ucrainei este cel mai avansat avanpost al luptei pentru o Europă unită", a insistat liderul prooccidental de la Kiev.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CONFLICT,
/actualitate/petro-porosenko-partea-cea-mai-dificila-a-conflictului-separatist-ucrainean-a-trecut-13348650
13348650
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.