Perspectiva în următoarea jumătate de an: pace şi ţiţei ieftin

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 noiembrie 2013 5523 afişări

Preţul ţiţeiului cu livrare în ianuarie a scăzut spre 92 dolari/baril, aproape de minimul ultimelor şase luni, ca efect al ştirilor privind creşterea stocurilor din SUA pentru a zecea săptămână consecutiv, dar şi ca efect al acordului încheiat de Iran cu marile puteri privind limitarea activităţilor nucleare ale ţării în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor economice contra Teheranului.

Perspectiva în următoarea jumătate de an: pace şi ţiţei ieftin

Acordul este valabil şase luni şi urmează să ducă la o reglementare completă a problemei într-un an, deşi preşedintele iranian Hassan Rohani a spus că ţara sa nu va renunţa niciodată la îmbogăţirea uraniului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu s-a sfiit să-l certe la telefon pe preşedintele american Barack Obama, avertizându-l că America "face aceeaşi greşeală cu Iranul pe care a făcut-o cu Coreea de Nord şi Pakistanul" - cu alte cuvinte, are încredere în promisiunile de pace ale unor ţări împotriva cărora ar trebui de fapt să pornească război ca să le potolească.

Preţul petrolului a scăzut de la circa 110 dolari/baril în septembrie, ca efect al scăderii cererii pe principalele pieţe importatoare şi reducerii tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/perspectiva-in-urmatoarea-jumatate-de-an-pace-si-titei-ieftin-11732010
11732010
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.