Pentru o strangere de mana

Postat la 17 februarie 2006 20 afişări

Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea au atras la Vatican, pe langa estimatul milion de credinciosi care au tinut sa participe la ceremonie, si un insemnat grup de demnitari, regi si presedinti din 75 de state. Asezati in tribuna oficiala alfabetic, dupa numele tarilor din care proveneau, cei 200 de lideri politici prezenti la ceremonie ar fi avut ocazia ca acum, la capataiul celui mai mare luptator pentru pace al vremii noastre, sa se ilustreze prin spirit conciliant, daca nu chiar, unii dintre ei, sa incerce o apropiere poate imposibila in alte conditii.

Incredibil insa ce miza poate avea o simpla strangere de mana intre doi lideri intre care n-au fost posibile niciodata relatiile cordiale. Liturghia catolica include un moment in care participantii "isi daruiesc pacea", dand mana cu cei aflati in preajma lor. La prima vedere, si politicienii prezenti s-au conformat: presedintele israelian Moshe Katzav avea sa povesteasca apoi ca a dat mana si cu liderul sirian Bashar Al-Assad, si cu cel iranian Mohammad Khatami - specificand insa ca acestia au avut initiativa sa-i intinda mana.  Ulterior, agentia de presa oficiala siriana a confirmat gestul intre Katzav si Al-Assad, insa presedintele iranian, a carui tara nu recunoaste dreptul la existenta a Israelului, a negat indignat ca ar fi schimbat vreo vorba sau vreo strangere de mana cu omologul sau evreu, punand totul pe seama "minciunilor presei sioniste". La Ierusalim, inalti oficiali israelieni l-au criticat si ei pe Katzav pentru gestul de curtoazie fata de Khatami. 

Iar conflictele nu s-au oprit aici. Liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost prezent si el la Roma, in ciuda restrictiilor de calatorie impuse impotriva sa de Uniunea Europeana pe motiv ca n-a permis observatorilor europeni accesul la alegerile din 2002. La funeralii, Mugabe n-a reusit sa dea mana cu premierul britanic Tony Blair, dar a reusit sa-l ia prin surprindere pe printul Charles, caruia i-a strans mana. Gestul a atras imediat furia presei insulare si protestele unor politicieni europeni, avand in vedere ca Mugabe este considerat un lider dictatorial si corupt. In ceea ce il priveste pe Blair, presa scrie ca el ar fi reusit sa evite vecinatatea lui Mugabe trisand: cand a vazut ca locul repartizat lui in tribuna era in apropierea acestuia, s-ar fi mutat pur si simplu cu cateva locuri mai departe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/pentru-o-strangere-de-mana-2510277
2510277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.