Pentru cine a uitat de criza datoriilor greceşti

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 februarie 2014 69 afişări

Liderii zonei euro pregătesc un al treilea pachet financiar de salvare pentru Grecia, în valoare de 10-20 mld. euro, care se va adăuga împrumuturilor existente în valoare totală de 240 mld. euro, reiese dintr-un document al Ministerului de Finanţe german, publicat de Der Spiegel.

Pentru cine a uitat de criza datoriilor greceşti

Noul pachet de salvare ar urma să fie anunţat în aprilie.

Ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble declarase, vara trecută, că Grecia ar putea avea nevoie de un al treilea pachet financiar spre a-şi putea plăti datoriile, deşi nu şi de o nouă restructurare a datoriilor.

La acea vreme, declaraţia ministrului fusese privită drept o gafă electorală stranie, dată fiind opoziţia nemţilor faţă de ideea de a da bani din nou pentru Grecia, însă cancelarul Angela Merkel adăugase că nu se pune problema unei asemenea discuţii înainte de expirarea celui de-al doilea pachet de salvare, la finele lui 2014.

Guvernatorul băncii centrale, Giorgios Provoupoulos, a declarat vineri, la un seminar financiar de la Londra, că Grecia a îndeplinit condiţiile cerute de creditorii externi pentru finanţare în cadrul actualului pachet de salvare, dar a sugerat că ţara va avea nevoie de o nouă relaxare a termenilor de plată a datoriei, care se ridică la 175% din PIB, printr-o extindere a scadenţelor şi o reducere a dobânzilor - concesii calificate de Wall Street Journal drept improbabile, cel puţin până la alegerile europarlamentare din luna mai.

Provoupoulos a spus că Grecia mai are 8-9 mld. euro din actualul pachet de salvare pe care le poate folosi pentru recapitalizarea băncilor, în caz de necesitate, iar vânzarea unor active bancare neeseţiale ar putea genera capital suplimentar de încă 5 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pentru-cine-a-uitat-de-criza-datoriilor-grecesti-12051340
12051340
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.