Pensiile speciale sunt doar varful aisbergului. 40% dintre cei intre 45 si 65 de ani nu lucreaza

Postat la 25 ianuarie 2011 16 afişări

Problema pensiilor speciale intens dezbatuta in ultimele zile readuce la lumina un fapt de-a dreptul dramatic pentru o tara ca Romania: 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu lucreaza.

Potrivit datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive. Suma reprezinta aproape jumatate din pensionarii din Romania care anul trecut au fost in numar de aproape 5,5 milioane de persoane. Spre comparatie, numarul angajatilor la finele anului trecut era de 4,3 milioane. In aceasta perspectiva, discutia de zilele trecute privind decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a opri recalcularea pensiilor speciale ale militarilor, fostilor politisti sau ale fostilor lucratori in serviciile speciale nu reprezinta decat varful aisbergului. Nu doar cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor care trebuie subventionat direct si din bugetul de stat (din impozite, practic), ci situatia pe ansamblu despre care este prea greu de afirmat ca ar mai putea continua asa.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pensiile-speciale-sunt-doar-varful-aisbergului-40-dintre-cei-intre-45-si-65-de-ani-nu-lucreaza-7916739
7916739
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.