Parlamentul italian a anulat pensiile a 18 foşti parlamentari condamnaţi, inclusiv a lui Berlusconi

Autor: Roxana Maciuca Postat la 10 iulie 2015 22 afişări

Pensiile a opt foşti senatori italieni şi a zece foşti deputaţi care au fost condamnaţi definitiv vor fi anulate, potrivit unor decizii luate de cele două camere parlamentare, printre demnitarii vizaţi de aceste măsuri fiind şi Silvio Berlusconi, informează site-ul agenţiei ANSA.

Pensiile a opt foşti senatori italieni condamnaţi au fost anulate de conducerea Senatului Italiei, printre aceştia aflându-se şi fostul premier Silvio Berlusconi şi un fost consilier al acestuia, Marcello Dell'Utri.

Veniturile provenite din fraudele comise de Berlusconi se ridicau lunar la 8.000 de euro. Dell'Utri primea lunar aproximativ 5.000 de euro din afacerile cu mafia italiană.

Alături de aceştia, altor şase foşti senatori italieni le-au fost revocate drepturile la pensia parlamentară. Vittorio Cecchi Gori (Partidul Poporului), Pasquale Squitieri (Alianţa Naţională), foştii creştin-democraţi Giorgio Moschetti şi Enzo Inzerillo, Franco Righetti (Daisy) şi Franco Girfatti (partidul lui Berlusconi, Forza Italia).

Un comitet al Camerei Deputaţilor a votat revocarea pensiilor parlamentare şi a zece foşti deputaţi în cazul cărora s-au pronunţat pedepse definitive pentru comiterea unor infracţiuni grave şi sentinţe penale mai mari de doi ani.

Camera Deputaţilor şi Senatul şi-au schimbat reglementările interne pentru a face legală suspendarea pensiilor în cazul paralementariilor printr-un protest public despre costul beneficiilor implementării unei astfel de măsuri. Astfel, un membru al Parlamentului nu mai are dreptul la pensie, odată cu revocarea statutului de parlamentar, şi nu cu pensionarea.

Reprezentaţii ai opoziţiei, din partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia (FI), şi din partidul Noul Centru Dreapta (NCD), din care face parte ministrul de Interne, Angelino Alfano, nu au făcut parte din comitetul de votare privind suspendarea pensiilor foştilor parlamentari.

În momentul modificării reglementării respective, partidul Forza Italia a fost de acord că era nevoie de o nouă legislaţie pentru a introduce o astfel de schimbare.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat miercuri la trei ani de închisoare pentru coruperea unui senator, în 2006, în scopul înlăturării Guvernului de centru-stânga condus, la acea vreme, de Romano Prodi.

Tribunalul din Napoli i-a interzis de asemenea să ocupe funcţii oficiale pentru o durată de cinci ani.

Anterior, Parchetul din Napoli ceruse o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru Silvio Berlusconi în dosarul privind coruperea senatorului Sergio De Gregorio, pentru a declanşa căderea Guvernului Romano Prodi, obligat în cele din urmă să îşi dea demisia în mai 2008.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ITALIA,
BERLUSCONI,
PENSIE
/actualitate/parlamentul-italian-a-anulat-pensiile-a-18-fosti-parlamentari-condamnati-inclusiv-a-lui-berlusconi-14573876
14573876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.