Parisul şi Berlinul vor să-şi consolideze cooperarea împotriva terorismului cibernetic

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 ianuarie 2015 58 afişări

Miniştrii francez şi german de Interne au pledat marţi, la Lille (nord), pentru o consolidare urgentă a cooperării atât între ţările lor, cât şi la nivel european şi internaţional, în faţa infracţionalităţii cibernetice şi terorismului cibernetic.

"Este necesar ca riposta noastră să fie comună, europeană, internaţională (...). Ne confruntăm toţi cu aceeaşi provocare", a declarat ministrul francez Bernard Cazeneuve la Forumul Internaţional pentru Securitate Cibernetică (FIC), după care a evocat propunerile în domeniul luptei împotriva terorismului ce urmează să fie prezentate miercuri într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri din Franţa.

În urma atentatelor comise în perioada 7-9 ianuarie la Paris, în care au fost ucise 17 persoane, aproximativ 1.300 de atacuri cibernetice au fost înregistrate contra unor site-uri din Franţa, iar aproximativ 25.000 de mesaje de promovare a urii ori de susţinere faţă de atentate au fost semnalate, potrivit lui Cazeneuve.

"Adaptarea securităţii noastre la ameninţare" este "un subiect major de reflecţie în rândul serviciilor europene de informaţii", a adăugat el.

Ministrul francez a subliniat că grupări jihadiste se folosesc de Internet pentru "propagandă"şi "recrutare" în rândul persoanelor "celor mai vulnerabile" din societate.

Omologul său german Thomas de Maizières şi-a exprimat voinţa de a "împinge cooperarea mult mai departe", între organismele specializate în supravegherea Internetului din cadrul ministerelor de Interne din cele două ţări.

Bernard Cazeneuve a subliniat asupra necesităţii unui compromis cu Parlamentul European (PE) în vederea adoptării rapide a unui Registru cu privire la pasagerii transportatorilor aerieni - numit PNR (Passengers Names Record) - blocat din 2011, din cauza garanţiilor pe care le cer majoritatea eurodeputaţilor în domeniul protecţiei datelor personale.

Este necesară "găsirea unui acord cu PE în vederea adoptării PNR", a declarat el. Altfel, "nu putem urmări teroriştii", a subliniat ministrul. În acest scop, "este necesar să oferim garanţii că suntem capabili să atingem acest echilibru" între respectarea libertăţilor individuale şi securitate, răspunzând astfel îngrijorărilor parlamentarilor.

Thomas de Maizière a apreciat, la rândul său, că "ar fi o eroare extrem de gravă să se creadă că PNR nu este util" în faţa ameninţării teroriste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
SECURITATE,
GERMANIA
/actualitate/parisul-si-berlinul-vor-sa-si-consolideze-cooperarea-impotriva-terorismului-cibernetic-13776784
13776784
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.