Orange nu mai face achiziţii în România şi Belgia, dar cumpără un competitor de pe piaţa din Spania

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 16 septembrie 2014 61 afişări

Orange a anunţat că nu mai este nevoie să facă achiziţii în ţări precum România şi Belgia, după ce a înaintat o ofertă de cumpărare de 3,4 miliarde de euro furnizorului de Internet şi telefonie mobilă Jazztel, care operează în Spania, considerând că poziţia sa pe aceste pieţe este consolidată.

"Credem că suntem bine poziţionaţi pe cele mai multe pieţe pe care suntem prezenţi şi nu mai avem nevoie de alte fuziuni şi achiziţii. Spania a fost un caz special. În Belgia şi România, lucrăm pentru a ajunge la înţelegeri cu jucătorii care există deja pe piaţă, pentru a răspunde nevoii de oferte pentru telefonie fixă şi mobilă", a declarat Stephane Richard, CEO-ul Orange.

Richard anunţa, în septembrie anul trecut, că Orange ia în calcul consolidarea poziţiei în ţări precum Spania şi Polonia şi achiziţionarea de active în domeniul telefoniei fixe în Belgia şi România.

Orange a înaintat o ofertă de cumpărare către compania Jazztel, aceasta fiind cea mai mare ofertă de preluare a unui competitior iniţiată de compania franceză în ultimii aproape zece ani, potrivit Bloomberg.

Compania oferă 13 euro per acţiune Jazztel, cu 22% mai mult decât valoarea pe care titlurile Jazztel au avut-o la care închiderea bursei din Madrid în 12 septembrie, potrivit declaraţiei celor două companii.

Realizarea tranzacţiei depinde acum de hotărârea acţionarilor Jazztel în ceea ce priveşte cedarea a cel puţin jumătate din portofoliul de acţiuni, în condiţiile în care conducerea, care deţine 15% dintre acţiuni, şi-a dat deja acordul pentru vânzare.

În cazul acceptului acţionarilor, tranzacţia ar urma să se încheie la începutul anului viitor.

"Orange şi Jazztel împreună este combinaţia a două poveşti de succes în Spania. Pe fondul revenirii economiei, este timpul să ne întărim prezenţa pe piaţa din Spania", a declarat Stephane Richard, CEO-ul Orange.

Orange este a treia mare companie din domeniul telecomunicaţiilor din Spania, după Telefonica şi Vodafone.

Această preluare ar însemna pentru Orange câştigarea celor 1,5 milioane de abonaţi la Internet ai furnizorului Jazztel, precum şi posibilitatea de a le oferi acestora pachete de servicii integrate de cablu, Internet şi telefonie mobilă.

Jazztel s-a extins în ultimii ani în Spania, datoriă ofertelor de Internet la preţuri mici. Ulterior, Jazztel a adăugat servicii de telefonie fixă şi mobilă, cu scopul de a câştiga o parte dintre clienţii Telefonica. Jazztel foloseşte în prezent infrastructura companiei franceze pentru a furniza serviciile de telefonie mobilă.

Veniturile companiei au crescut în fiecare trimestru din 2008 până în prezent, iar în acest an vânzările ar putea ajunge la 1,2 miliarde de euro, de patru ori mai mult faţă de nivelul din 2007, potrivit estimărilor Bloomberg.

Jazztel a anunţat săptămâna trecută că negociază cu TeliaSonera pentru a cumpăra subsidiara Yoigo din Spania a companiei suedeze. În contextul negocierilor cu Orange, Jazztel a întrerupt pentru moment discuţiile cu TeliaSonera.

Ultima dată când Orange a cumpărat un competitor cu o sumă de peste 3 miliarde de euro s-a întâmplat în 2005, când grupul francez a preluat compania de telecomunicaţii spaniolă Amena, pentru 6,4 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg.

Acţiunile Jazztel au deschis în creştere cu 6,2%, marţi, pe bursa din Madrid, fiind suspendate în timpul şedinţei de luni, după ce au înregistrat un avans de până la 17%. Titlurile Orange, în schimb, au scăzut cu 1,1%, pe bursa din Paris.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ORANGE,
ROMÂNIA,
ACHIZIŢII
/actualitate/orange-nu-mai-face-achizitii-in-romania-si-belgia-dar-cumpara-un-competitor-de-pe-piata-din-spania-13277577
13277577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.