Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Sensul unic din labirintul bancar blochează apetitul imobiliar

Autor: Ştefan Stan Postat la 19 februarie 2023 391 afişări

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Sensul unic din labirintul bancar blochează apetitul imobiliar

Scopul principal al actionarilor unei banci este profitul. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Daca esti in afaceri esti de acord cu acest principiu. In opinia mea, bancile sunt un rau necesar si orice economie emergenta are nevoie de un sistem financiar functional. Bancile de la noi au o performanta excelenta pentru ca, printre altele, dobanzile la credite sunt de trei ori mai mari decat in occident! Pentru actionarii jucatorilor din sistem, stirea de mai jos nu poate fi decat o veste buna. 

Băncile din România sunt cele mai profitabile din Uniunea Europeană, de trei ori mai profitabile decât în Franţa sau Germania. Băncile din România au o rentabilitate a capitalului de 20%, faţă de o medie din UE de 8%

Ce te faci, insa, cand citesti si o stire diametral opusa? Un bancher recomanda romanilor sa nu ia acum credite! Asta este chiar o stire de ''breaking news''. Daca intelegi esenta acestei declaratii nu ai cum sa nu iti pui niste intrebari, la nivel general. Personal cred ca angajatul BNR nu a vorbit de capul lui. 

Sfat şocant de la un înalt oficial BNR: Românii să se abţină de la credite în această perioadă. Ce spun bancherii?

Intre cel doua informatii/ articole se naste o prapastie. Cert este ca bancile au castigat tone de bani din diferenta dintre banii atrasi in depozite si creditele acordate. Cum au reusit acest lucru cand 70% dintre romani nu citesc toate clauzele dintr-un contract de credit si 95% nu le studiaza inainte pentru a le intelege?

In opinia mea, educatia financiara la nivel national este la un nivel primitiv. Ajutorul oferit de sistemul bancar populatiei pentru a intelege psihologia banilor este nesemnificativ. In orice domeniu si in orice zona de pe glob, cu cat populatia este mai putin educata, cu atat poate fi mai mult manipulata. Nu cu rautate, dar macar cu buna stiinta.

In majoritatea tarilor in curs de dezvoltare, economia se bazeaza masiv pe imprumuturi. La fel este si in domeniul imobiliar. Dupa parerea mea, ceea ce face diferenta intre nivelul dobanzilor la credite, in diverse tari, este dependenta unui sat de banii bancilor private. Daca un guvern sta cu mana intinsa pentru a primi banii bancherilor, aceasta conjunctura nu avantajeaza decat sistemul bancar din tara respectiva, in niciun caz pe cei care vor sa ia credite.

In ultimul timp, Romania s-a imprumutat masiv la niste dobanzi umilitoare. Pentru cei curiosi, datele oficiale sunt publice. Ce legatura are acest fapt real cu domeniul imobiliar? Nimic mai simplu!... Daca esti bancher si statul se milogeste de tine sa-l imprumuti, ce rost mai are sa te incurci cu ''maruntis'' pentru populatie? Cu statul nu risti nimic. Cu poporul poti sa ai probleme de rambursare, in perioade de criza economica.

Zona imobiliara, rezidentiala si nerezidentiala, constructiile si segmentele conexe, toata infrastructura de afaceri aferenta realizarii de obiective in real estate implica finantari. Atunci cand economia functioneaza exista cerere de creditare. In momentul in care costul banilor devine o povara greu de acceptat si aproape imposibil de dus, tot domeniul imobiliar sufera. Suntem exact in acel moment.

Lasand la o parte conflictul din Ucraina, ceea ce se intampla astazi la nivel de creditare pe zona de retail imobiliar este o dovada in plus ca sistemul bancar si-a construit un labirint cu sens unic: profitul. Deponentii au dobanzi real negative, raportat la inflatie. Debitorii bancari se sufoca prin cresterea IRCC si ROBOR. Stabilitatea cursului de schimb aduce profituri spectaculoase, in lei si euro, tuturor banci din sistem.

Orice roman care foloseste infrastructura bancara intra in acest labirint. Unii reusesc sa profite de oportunitatile oferite de banci si castiga. Cei mai multi pierd si isi vad economiile diluate, dar, cel putin, tin banii in siguranta. Cam asa functioneaza economia peste tot. Cel mai rau ar fi ca Romania sa nu aibe de unde sa se mai imprumute. Vrand-nevrand, si tara noastra a intrat in acelasi labirint bancar cu sens unic. Cine controleaza banii face si reguli care-i aduc un profit garantat.

Dragos Dragoteanu

Certified International Property Specialist

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
blocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.