Opinie Daniel Dăianu: Politica monetară nu poate fi un factotum

Postat la 09 ianuarie 2013 10 afişări

Şi în 2013 hăţurile sunt ţinute în mână de bănci centrale mari, adică de Fed, BCE, Banca Angliei, Banca Japoniei, etc; ele ţin în viaţă sistemele bancare, sistemul financiar internaţional, prin injecţii masive de lichiditate (expansiunea propriilor bilanţuri). Criza financiară a cerut intervenţii extraordinare, adesea în contrast cu un abc de conduită. Băncile centrale au redescoperit două adevăruri:

a) stabilitatea preţurilor nu asigură ipso facto stabilitatea financiară;

b) stabilitatea financiară cere o reglementare şi supraveghere a sistemului financiar (partea bancară şi cea non-bancară) care să atenueze, să prevină riscuri sistemice. Băncile centrale au acţionat ca împrumutător de ultimă instanţă (lender of last resort) în două ipostaze: faţă de bănci comerciale şi faţă de guverne. Avem aici şi o schimbare de paradigmă, o renunţare la simplista "ipoteză a pieţelor eficiente" (EMH) şi o reexaminare a modelelor pe baza cărora să fac proiecţii de politică monetară.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
actualitate,
economie,
zf
/actualitate/opinie-daniel-daianu-politica-monetara-nu-poate-fi-un-factotum-10444569
10444569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.