Opinie Adrian Vasilescu: Balaurul inflaţionist a mai pierdut un cap

Postat la 12 decembrie 2012 13 afişări

Statisticienii măsoară, lună de lună, mişcarea preţurilor. A preţurilor de consum. Marţi dimineaţă ne-a fost comunicată rata inflaţiei pe noiembrie: 0,04 la sută. Cea mai mică rată lunară din acest an. În descreştere sunt şi ratele pe 12 luni: 5,33 la sută în septembrie, 4,96 la sută în octombrie şi 4,56 la sută în noiembrie. Dovadă că prezicerile privind o toamnă cu inflaţie explozivă nu se adeveresc.

Desigur, ratele inflaţiei exprimă valori medii. Iar media, cum spunea Grigore Moisil, induce iluzii. Desigur, mediile au rostul lor în cunoaşterea şi înţelegerea fenomenelor de masă. Calculându-le, fie ca medii statistice simple, fie ca medii ponderate, putem să aflăm şi să analizăm fapte şi întâmplări ce compun mişcări de anvergură: inflaţie, consum, producţie. Ce află românul citind aceste cifre? Inflaţia, cum am arătat deja, pierde din viteză. Ceea ce e bine. Consumul e în creştere în decembrie. Problematică rămâne însă oferta de bunuri şi servicii din producţia internă, care creşte încet. Bine, totuşi, că în această toamnă balaurului inflaţionist i-a mai fost tăiat un cap. I-au mai rămas doar câteva.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
adrian vasilescu,
inflatie,
preziceri
/actualitate/opinie-adrian-vasilescu-balaurul-inflationist-a-mai-pierdut-un-cap-10388100
10388100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.