ONU estimează la 9,2 milioane de euro pe an costul monitorizării implementării acordului cu Iranul

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 25 august 2015 34 afişări

Agenţia ONU însărcinată cu monitorizarea implementării acordului de luna trecută în dosarul nuclear iranian estimează că acest efort costă 9,2 milioane de euro pe an, iar în total 140 de milioane de euro, potrivit unui document confidenţial obţinut de către The Associated Press (AP).

În document, întocmit pentru o reuniune specială programată marţi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), se precizează că aceste costuri sunt calculate din momentul începerii apliicării acordului. Adică la ceva timp după ce va fi adoptat, pe 18 octombrie.

AIEA extrapolează în acest document costul monitorizării acordului la 138 de milioane de euro, precizând că estimează costuri anuale în valoare de 9,2 milioane de euro "pentru o perioadă de 15 ani". Aceasta este durata planificată a acordului semnat de Teheran cu şase mari puteri în vederea limitării activităţilor prin care Iranul ar putea produce o armă nucleară, în schimbul anulării sancţiunilor economice.

Reuniunea de marţi este dedicată aprobării de către cei 35 de membri ai Consiliului de Administraţie al AIEA a rolului de monitorizare a Aenţiei şi solicitării fondurilor necesare în vederea desfăşurării acestor activităţi.

Suficient de multe ţări urmează să contribuie în a da curs solicitării AIEA.

Un diplomat dintr-o ţară membră a Consiliului de Administraţie al AIEA a declarat luni că Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Germania - cele patru mari puteri occidentale care au negociat acordul cu Iranul - s-au angajat deja să acopere cel puţin o parte din costuri, alături de alte state - între care Japonia, Finlanda, Australia, Canada, Olanda şi Noua Zeelandă. El a solicitat protecţia anonimatului, deoarece nu avea permisiunea să discute informaţii confidennţiale.

Rusia şi China, celelalte două mari puteri care s-au aşezat la masa negocierilor cu Iranul, ar urma să pună şi ele umărul, la acoperirea unei părţi din cheltuielile suplimentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AIEA,
IRAN,
NUCLEAR
/actualitate/onu-estimeaza-la-9-2-milioane-de-euro-pe-an-costul-monitorizarii-implementarii-acordului-cu-iranul-14687270
14687270
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.