ONG: Prejudecăţile, temerile şi miturile împiedică mulţi copii adoptabili să crească într-o familie

Autor: Aurelia Alexa Postat la 02 iunie 2015 139 afişări

Prejudecăţile, temerile, miturile şi proiectarea imaginii copilului ideal asupra copilului adoptabil împiedică încă mulţi minori să crească într-o familie permanentă, a atenţionat marţi, de Ziua Naţională a Adopţiei, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii, Simona Czudar.

Potrivit Simonei Czudar, aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi deşi aproximativ 4.000 sunt declaraţi adoptabili, şansele lor de a creşte într-o familie permanentă sunt diminuate de prejudecăţile celor care îşi doresc să adopte un copil.

"Din experienţa evaluării familiilor adoptive şi a formării viitorilor adoptatori, atragem atenţia că proiectarea imaginii copilului ideal, inexistent, de altfel, asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendinţă generală şi aşa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât şi numărul încă mic de adopţii încheiate. Prejudecăţile, temerile şi miturile care înconjoară adopţia împiedică încă mulţi copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopţiei", arată preşedintele Ador Copiii, Simona Czudar.

Organizaţia neguvernamentală mai atrage atenţia şi asupra faptului că, anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.

Astfel, în perioada 2011 - 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

O altă problemă semnalată de Ziua Naţională a Adopţiei se referă la faptul că termenele de judecată stabilite prin Legea adopţiei, respectiv de 10 zile, sunt depăşite, în medie, de şapte ori (70 de zile), la fiecare tribunal.

"Centrul de Resurse pentru Adopţie, deschis recent de Asociaţia Ador Copiii la Timişoara, pune la dispoziţia viitorilor adoptatori informaţii pe teme de adopţie,cursuri, traininguri, grupuri de suport şi consiliere terapeutică individuală, pentru a uşura acest parcurs, foarte solicitant emoţional. Dincolo de acest tip de suport, credem că este nevoie de creşterea numărului de specialişti, dar şi de modificări legislative care să uşureze şi în plan juridic acest proces. Facem apel ca modificările propuse pentru Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, la care Ador Copiii a contribuit, să fie aprobate în cel mai scurt timp", a declarat Simona Czudar, în cadrul Conferinţei Naţionale pentru Adopţie, care a început marţi, la Timişoara.

Cea de-a treia ediţie a conferinţei este organizată împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna şi Asociaţia ProAs.

Datele parţiale comunicate la începutul anului de ANPDCA arătau că 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi internaţional. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ADOPŢIE,
PREJUDECĂŢI,
COPII
/actualitate/ong-prejudecatile-temerile-si-miturile-impiedica-multi-copii-adoptabili-sa-creasca-intr-o-familie-14386514
14386514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.