OMS: „Nu ne aşteptăm să vedem o vaccinare pe scară largă până la mijlocul anului viitor”

Autor: Beatrice Dumitru, Petre Mazilu Postat la 05 septembrie 2020 87 afişări

OMS: „Nu ne aşteptăm să vedem o vaccinare pe scară largă până la mijlocul anului viitor”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se aşteaptă la vaccinări pe scară largă împotriva COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Declaraţia a fost făcută vineri de unul dintre purtătorii de cuvânt ai instituţiei. Explicaţia este că nici unul dintre vaccinurile testate nu oferă garanţia eficacităţii.

OMS nu se aşteaptă la vaccinări pe scară largă împotriva COVID-19 până la mijlocul anului 2021, a declarat vineri Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a instituţiei, subliniind importanţa verificării riguroase a eficacităţii şi siguranţei vacinurilor, potrivit Reuters.

„Niciunul dintre vaccinurile candidate în studiile clinice avansate nu a demonstrat până acum un semnal clar al eficacităţii de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS,” a declarat Margaret Harris.

Rusia a aprobat un vaccin anti-COVID-19 în august, după mai puţin de două luni de la testare pe oameni, determinând unii experţi occidentali să pună la îndoială siguranţa şi eficacitatea lui.

Oficialii din domeniul sănătăţii publice din SUA şi reprezentanţii Pfizer au declarat joi că un vaccin ar putea fi gata pentru distribuire cel mai devreme la sfârşitul lunii octombrie. Acest lucru ar putea fi posibil chiar înainte de alegerile din SUA din 3 noiembrie.

„Această fază 3 a studiilor trebuie să dureze mai mult, deoarece trebuie să vedem dacă vaccinul oferă protecţie şi cât de sigur este”, a adăugat Harris. Aceasta s-a referit la faza cercetarilor medicale în care sunt realizate studii clinice de amploare.

„Toate datele din studii trebuie să fie partajate şi comparate. O mulţime de oameni au fost vaccinaţi şi ceea ce nu ştim este dacă vaccinul funcţionează. În acest stadiu nu avem semnalul clar dacă are sau nu nivelul de eficacitate şi siguranţă necesară," a mai spus Margaret Harris.

OMS si GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) au lansat un plan de vaccinare globală, denumit COVAX, iar obiectivul este acela de a ajuta guvernele lumii să cumpere şi să distribuie vaccinuri într-o manieră echitabilă. Programul vizează mai întâi imunizarea persoanelor din categoriile de mare risc din fiecare ţară şi angajaţii din domeniul medical.

COVAX îşi propune să procure şi să livreze 2 miliarde de doze de vaccinuri aprobate până la sfârşitul anului 2021, însă unele ţări care şi-au asigurat propriile stocuri prin acorduri bilaterale, inclusiv Statele Unite, au declarat că nu se vor alătura iniţiativei.

„În esenţă, uşa este deschisă. Noi suntem deschişi. COVAX vrea să se asigure că toată lumea de pe planetă va avea acces la vaccinuri”, a precizat Harris.

Numărul total de cazuri în întreaga lume a ajuns la 26.337.473.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oms,
vaccinare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.