Oficial BCE: Toate ţările din zona euro au interesul ca Grecia să rămână în uniunea monetară

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 06 iulie 2015 116 afişări

Toate ţările din zona euro au interesul ca Grecia să rămână în uniunea monetară, a declarat luni Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a doua zi după ce grecii au respins prin referendum condiţiile creditorilor pentru programul de susţinere financiară.

"Cred că toţi avem interesul ca Grecia să rămână în zona euro. Desigur, ştim că acest lucru înseamnă că trebuie luate o serie de măsuri", a spus Nowotny, adăugând că marţi va avea loc un summit UE la care va fi discutată solicitarea Greciei pentru un nou program de susţinere financiară.

Întrebat dacă este optimist că Grecia va putea să rămână în zona euro, Nowotny, care este guvernatorul Băncii Austriei, a declarat la CNBC că "nu este o problemă de optimism ci de realism".

Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a dat în mod surprinzător demisia, luni, decizie văzută ca o concesie făcută creditorilor în pofida victoriei sale anti-austeritate la referendumul de duminică.

Varoufakis a explicat că vrea să acorde premierului Alexis Tsipras şansa unui nou început la negocierile cu creditorii, la care s-ar putea decide dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro.

Nowotny a spus că demisia lui Varoufakis nu va ajuta şi nici nu va afecta negocierile pentru că probemele nu sunt despre personalităţi ci despre condiţiile economice, care nu s-au schimbat după votul de duminică al grecilor.

BCE trebuie să decidă între timp dacă va finanţa în continuare băncile elene, care au fost închise săptămâna trecută în cadrul măsurilor de control al capitalului introduse de Guvernul de la Atena.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
GRECIA,
/actualitate/oficial-bce-toate-tarile-din-zona-euro-au-interesul-ca-grecia-sa-ramana-in-uniunea-monetara-14551698
14551698
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.