O mana de ajutor de la Greenspan

Postat la 24 februarie 2006 7 afişări

Momentul liberalizarii complete a contului de capital, dat ca aproape sigur pentru 11 aprilie, e asteptat in continuare cu garda sus de BNR, care a pus la punct cateva masuri de limitare a speculatiilor financiare posibile dupa ce strainii vor putea sa-si deschida depozite bancare in lei.

Momentul liberalizarii complete a contului de capital, dat ca aproape sigur pentru 11 aprilie, e asteptat in continuare cu garda sus de BNR, care a pus la punct cateva masuri de limitare a speculatiilor financiare posibile dupa ce strainii vor putea sa-si deschida depozite bancare in lei. Acestea merg de la comisioane aplicate tranzactiilor valutare necesare pentru deschiderea sau inchiderea depozitelor in lei si pana la impunerea unor limite minime de scadenta a depozitelor respective. 

Deocamdata insa, ceea ce se intampla pe pietele financiare internationale usureaza sarcina BNR, atenuand pericolul ca liberalizarea din aprilie sa atraga imediat investitii speculative masive. Politica sefului bancii centrale americane, Alan Greenspan, de a creste constant dobanzile ca sa atraga iarasi investitorii spre activele in dolari incepe sa dea roade, iar capitalul care pana acum a preferat alte piete mai profitabile revine catre dolar. In asteptarea unei noi majorari a dobanzii de catre Rezerva Federala, la 22 martie, investitorii au inceput sa paraseasca activele din alte zone - Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia ori America Latina, migrand spre bonurile de tezaur americane si determinand, in sfarsit, o redresare a dolarului in raport cu euro. Aceasta tendinta explica si o parte din iesirile de capital de saptamana trecuta de pe piata valutara si bursiera din Romania, care au ajutat leul sa se deprecieze.

Iar politica lui Greenspan de atragere a investitorilor nu se va opri aici, economistii estimand ca de la un nivel de 2,5%, dobanda de referinta a Fed va ajunge la sfarsitul anului la 3,75%, mult peste nivelul de 2% oferit acum de Banca Centrala Europeana. Evident, nu trebuie vazut aici un drum cu un singur sens: orice miscare brusca a pietelor este si scurta, prin insasi natura speculatiilor financiare. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, crede posibil ca in acest an sa intre in tara capitaluri straine de inca 15 miliarde de euro, dupa ce anul trecut au intrat 12 miliarde. 

Iar in privinta variatiilor mari de curs, Isarescu i-a linistit definitiv pe exportatorii care continua sa-i ceara demisia: cursul nu va avea sanse de stabilizare decat abia dupa opt-noua ani, cand Romania se va apropia de momentul trecerii la euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/o-mana-de-ajutor-de-la-greenspan-2510374
2510374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.