Noul ambasador al României în SUA şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Obama

Autor: Departamentul Politic Postat la 04 decembrie 2013 39 afişări

Noul ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Iulian Buga, şi-a prezentat marţi scrisorile de acreditare preşedintelui Barack Obama, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă, informează MAE.

În cadrul schimburilor de mesaje care marchează o asemenea ocazie, noul ambasador român a subliniat privilegiul special şi provocările pozitive care vor marca mandatul său, pornind de la stadiul excepţional atins de relaţiile bilaterale româno-americane, substanţiate şi consolidate definitiv de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, se arată într-un comunicat MAE remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

"«Mă consider deosebit de norocos», a declarat ambasadorul român, «că am prilejul să exercit acest mandat într-o perioadă de dezvoltare fără precedent a cooperării bilaterale politice şi militare. Accesul trupelor americane la facilităţile româneşti de antrenament, achiziţionarea avioanelor de luptă F-16 şi utilizarea bazei Mihail Kogălniceanu ca unul din principalele puncte de transfer în procesul de relocare a forţelor SUA din Afganistan, dar mai ales recenta lansare oficială a lucrărilor la sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă tot atâtea dovezi istorice şi strategice ale angajamentului profund al celor două ţări în consolidarea parteneriatului strategic româno-american şi susţinerii contribuţiei comune la securitatea şi stabilitatea regională»", relatează MAE.

În menţionarea elementelor de mandat propriu, ambasadorul Buga a insistat şi asupra priorităţii pe care o va acorda valorificării uriaşului potenţial economic şi comercial: "Angajamentul personal pe care îl asum la începutul misiunii mele în SUA este de a munci cu toată energia de care sunt capabil pentru extinderea şi consolidarea schimburilor comerciale şi relaţiilor economice bilaterale în general, inclusiv prin încurajarea şi facilitarea investiţiilor şi a transferului de tehnologie, precum şi pentru întărirea cooperării ştiinţifice, în domeniul educaţiei şi schimburilor culturale".

De asemenea, Iulian Buga a insistat asupra aşteptărilor fireşti ale românilor privind accesul acestora în SUA. Mulţumind preşedintelui Barack Obama pentru susţinerea publică în acest sens, noul ambasador a declarat: "Îmi asum angajamentul de a lucra neobosit cu Guvernul Statelor Unite şi cu Congresul SUA în vederea includerii României în programul Visa Waver cât mai curând posibil, ceea ce ar reprezenta un gest natural şi simbolic adresat unuia dintre cei mai statornici şi devotaţi aliaţi ai Statelor Unite".

Anterior preluării mandatului la Washington, Iulian Buga a fost ambasador al României în Irlanda (2009-2013) şi în Regatul Ţărilor de Jos (2001-2007), unde a deţinut şi funcţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Iulian Buga a mai fost propus în 2007 pentru ocuparea postului de ambasador la Washington de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, însă preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat la acel moment nominalizarea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 16 octombrie decretul privind acreditarea lui Iulian Buga în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMÂNIA,
AMBASADOR,
SUA
/actualitate/noul-ambasador-al-romaniei-in-sua-si-a-prezentat-scrisorile-de-acreditare-presedintelui-obama-11740064
11740064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.