Noi runde de scăderi pe burse. Investitorii renunţă în tandem la acţiuni, obligaţiuni şi criptomonede

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 mai 2022 64 afişări

Acţiunile înregistrează scăderi semnificative la nivel global, alături de criptomonede şi alte active de risc, în condiţiile în care inflaţia din Statele Unite – principala economie a lumii – a ajuns la 8,3% în aprilie, „alimentând“ temerile conform cărora ratele dobânzilor vor creşte mai agresiv.

Noi runde de scăderi pe burse. Investitorii renunţă în tandem la acţiuni, obligaţiuni şi criptomonede

♦ Depreciere de 1,6% pe Stoxx 600 ♦ Obligaţiunile corporate din Europa, cel mai grav declin din ultimii 22 de ani l Bitcoin, minus 12%.

Acţiunile înregistrează scăderi semnificative la nivel global, alături de criptomonede şi alte active de risc, în condiţiile în care inflaţia din Statele Unite – principala economie a lumii – a ajuns la 8,3% în aprilie, „alimentând“ temerile conform cărora ratele dobânzilor vor creşte mai agresiv. Perspectivele economiei mondiale continuă astfel să se înrăutăţească. Procentul de mai sus se încadrează sub nivelul de 8,5% din martie, însă depăşeşte aşteptările de 8,1% ale analiştilor. Creşterea a fost influenţată de preţurile la combustibil, alimente şi maşini noi, relatează Business Insider.

Indicele MSCI All-World a scăzut la un moment dat în cursul zilei de ieri cu 0,8%, la minimul ultimelor 18 luni. Spre finalul sesiunii de tranzacţionare, declinul era de 0,4%, acţiunile globale atingând cel mai slab nivel din ultimele 6 luni.

În Europa, indicele DAX din Frankfurt se deprecia cu 1,8%, în timp ce FTSE 100 din Londra şi indicele parizian CAC 40 coborau cu 2%, respectiv 2,2% la sfârşitul şedinţei, potrivit MarketWatch. La Milano, FTSE MIB era pe minus cu 1,5%, iar indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra o scădere de 1,8%.

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, pierdea 1,9%, arată datele BVB. În SUA, Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite şi S&P 500 scădeau, în medie, cu 1,5% la startul tranzacţiilor de pe Wall Street. Acţiunile Apple s-au depreciat în ultima săptămână cu circa 10%, gigantul american pierzându-şi recent statutul de cea mai valoroasă companie din lume în faţa grupului petrolier Saudi Aramco.

„Pieţele de acţiuni rămân sub presiune la nivel internaţional, iar indicele preţurilor de consum din SUA a reafirmat aşteptările că Fed (banca centrală americană – n.r.) va menţine ritmul de înăsprire a politicii monetare în următoarele două şedinţe“, spun strategii furnizorului de servicii de trading IG.com.

Totodată, bondurile corporate din Europa se confruntă cu cea mai accentuată scădere consemnată până în prezent, în condiţiile în care fricile cu privire la nivelul ridicat al inflaţiei şi riscurile prezentate de recesiune au determinat tot mai mulţi investitori să părăsească piaţa.

Obligaţiunile emise de companii bine cotate în zona euro au pierdut peste 10 procente de la maximul atins în urmă cu nouă luni, marcând astfel cel mai grav declin de cel puţin 22 de ani pentru o clasă de active care, în general, aduce randamente mai sigure decât pieţele de acţiuni, conform indicelui Ice Data Services, citat de publicaţia britanică Financial Times.

Dinamica a venit, în mare parte, pe fondul estimărilor conform cărora Banca Centrală Europeană va urma exemplul Rezervei Federale din SUA şi va majora mai agresiv ratele dobânzilor pentru a combate în acest sens inflaţia. Christine Lagarde, şeful BCE, a semnalat că instituţia va majora dobânda de referinţă în luna iulie.

Declaraţia a lovit puternic piaţa bondurilor. Aşa-numitul spread oferit de obligaţiunile corporative – un randament suplimentar oferit, prin comparaţie, cu bondurile guvernamentale – a început, de asemenea, să se adâncească, indicând că investitorii se tem cu privire la faptul că o încetinire economică ar putea afecta abilitatea companiilor de a-şi acoperi datoriile.

Potrivit indicelui Ice Data, randamentul total al obligaţiunilor europene de tip „junk“ a scăzut cu 10%  în 2022.

Pe piaţa crypto, Bitcoin a scăzut ieri cu 11,7% sub pragul de 27.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, într-o perioadă în care piaţa crypto continuă să sufere pierderi pe fondul temerilor privind inflaţia şi prăbuşirea unui controversat proiect stablecoin, scrie CNBC.

Cu o pierdere de 21%, Ethereum ajungea sub pragul de 2.000 de dolari pentru prima dată din iulie 2021. Între timp, XRP şi Solana se depreciau cu 27,4%, respectiv 31%. Cardano era pe minus cu 33%.

Astfel, investitorii părăsesc segmentul crypto pe măsură ce pieţele de acţiuni continuă să se îndepărteze de maximele atinse în timpul pandemiei de coronavirus.

Mai mult, investitorii îşi recalibrează aşteptările în urma prăbuşirii monedei de tip stablecoin TerraUSD (UST), a cărei valoare era legată de dolarul american. Activul a scăzut miercuri la 30 de cenţi, ştergând pentru moment din încrederea investitorilor privind aşa-numitul spaţiu descentralizat şi, în general, în segmentul criptoactivelor.

În puţin reglementata piaţă crypto, investitorii în monede virtuale aleg stablecoin-urile în momente marcate de volatilitate. Însă UST, un stablecoin „algoritmic“ care are la bază un cod, nu cash ţinut în rezerve, s-a chinuit să rămână stabil în vreme ce investitorii au renunţat masiv la poziţii.

Ieri, un UST se tranzacţiona la 50 de cenţi, cu mult sub pragul obligatoriu impus de paritatea de 1 la 1 cu dolarul american.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
scaderi,
investitori,
obligatiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.