Noi probleme între China şi SUA: Chinezii le cer americanilor să anuleze „imediat” o tranzacţie gigant prin care Washingtonul vinde arme de 2,2 miliarde dolari Taiwanului

Autor: Alex Ciutacu Postat la 09 iulie 2019 183 afişări

Noi probleme între China şi SUA: Chinezii le cer americanilor să anuleze „imediat” o tranzacţie gigant prin care Washingtonul vinde arme de 2,2 miliarde dolari Taiwanului

China a cerut Statelor Unite să anuleze orice vânzare de arme pe care o plănuieşte în parteneriat cu Taiwan, acuzând Washingtonul că interferează cu afacerile interne ale Beijingului, potrivit Bloomberg.

Luni, Pentagonul a anunţat că este posibil să finalizeze o vânzare de arme masive către statul din estul Asiei, reprezentând o tranzacţie de 2,2 miliarde de dolari pentru furnizarea de tancuri, rachete anti-aeriene şi alte echipamente militare.

Taiwanul este cunoscut oficial drept Republica Chinei, în timp ce principalele teritorii controlate de Beijing sunt cunoscute în Vest drept Republica Populară a Chinei.

Politica Beijingului este de a refuza relaţii diplomatice cu orice ţară care recunoaşte insula drept stat suveran.

Pe lângă tensiunea istorică, vânzarea de armament vine într-un moment dificil în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt deficitare pe fondul conflictului tarifelor comerciale.

Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe le-a spus săptămâna aceasta reporterilor că vânzările de armament „încalcă principiul unui singur stat chinez”, şi „interferează major cu afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea Chinei şi interesele de securitate”.

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că statul chinez a formulat deja o poziţie oficială în care se opune vânzării pe toate „canalele diplomatice” şi a cerut Washingtonului să evite perturbarea stabilităţii, „anulând imediat vânzarea de arme şi întrerupând relaţiile militare cu Taipei-ul (n.r: capitala Taiwanului)”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.