Noi prevederi pentru obţinerea permisului auto. Una dintre ele te poate lăsa fără permis - pe viaţă!

Postat la 07 octombrie 2019 416 afişări

Procedura de obţinere sau de preschimbare a permisului auto se modifică începând de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019. Acesta prevede schimbarea prevederilor pentru eliberarea şi valabilitatea fişei medicale, fără de carenu se poate obţine permisul de conducere.

Noi prevederi pentru obţinerea permisului auto. Una dintre ele te poate lăsa fără permis - pe viaţă!

Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019, se schimbă modelul fişei medicale pentru obţinerea permisului de conducere. Acesta conţine în plus examinarea de pneumologie pentru şoferii profesionişti, pentru depistarea apneei de somn. De asemenea, valabilitatea fişei medicale pentru permis a fost extinsă de la 6 luni la un an de la emitere.

Practic, valabilitatea fişei medicale, de care au nevoie atât viitorii şoferi, cât şi actualii şoferi la reînnoirea permisului auto, a fost dublată. Astfel, documentul poate fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obţinere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obţinut.

În plus, avem de-acum un model nou al fişei medicale, însă acesta conţine mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, este apariţia, pe lista examinărilor medicale obligatorii, a examenului pneumologic.

Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În acest fel, toţi şoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testaţi pentru apnee de somn, în condiţiile în care acum doar cei suspectaţi de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obţine un aviz medical.

Cititi mai multe pe www.promotor.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.