NATO a condamnat alipirea "ilegală" a Crimeei

Autor: Ion Gaidau Postat la 19 martie 2014 55 afişări

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat alipirea "ilegală" a Crimeei la Rusia şi a îndemnat Moscova şi Kievul la "reţinere", după moartea unui militar ucrainean.

"Rusia a ignorat toate apelurile de a se întoarce la respectarea dreptului internaţional şi continuă să coboare pe o cale periculoasă", a deplâns Rasmussen, citat într-un comunicat.

"Nimic nu poate justifica prelungirea unei astfel de politici, care nu poate decât să sporească izolarea internaţională a Rusiei", a adăugat el.

"Anexarea Crimeii este ilegală şi nelegitimă şi (statele) aliate (din cadrul) NATO nu o vor recunoaşte", a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, declarându-se "profund îngrijorat" în legătură cu moartea unui militar ucrainean în urma unui atac armat la o unitate militară din Simferopol, capitala Crimeei.

"Este urgent ca toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să ia toate măsurile posibile pentru a evita o continuare a escaladării", a subliniat Rasmussen.

Un atac armat a avut loc marţi, la Simferopol, soldându-se cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al "forţelor de autoapărare" proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ukraine.

Crimeea a fost alipită, marţi, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsula ucraineană.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special. Data acestei ratificări, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NATO,
RUSIA,
UCRAINA
/actualitate/nato-a-condamnat-alipirea-ilegala-a-crimeei-12290650
12290650
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.