Muhuleţ: Votul cu CI în străinătate nu favorizează votul multiplu. Nimeni nu scapă de rigorile legii

Autor: Eliana Radulescu - Mediafax Postat la 30 octombrie 2014 27 afişări

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia BEC prin care cetăţenii români aflaţi în străinătate pot vota pe baza cărţii de identitate şi în ţările non-UE nu favorizează votul multiplu, în condiţiile în care timbrele autocolante sunt insuficiente.

El a amintit că, potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT" numai după ce semnează în acest tabel.

Muhuleţ a menţionat că, la aceste garanţii pentru prevenirea votului multiplu, se adaugă şi aceea că alegătorul trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a mai votat şi nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale.

De asemenea, Marian Muhuleţ a spus că, potrivit legii, AEP verifică, la solicitarea partidelor sau a candidaţilor, listele electorale permanente, precum şi tabelele (listele suplimentare - n.r.) folosite în cadrul scrutinului, pentru a depista situaţiile de vot multiplu.

”Niciun alegător ce ar îndrăzni să voteze multiplu nu va scăpa de rigorile legii penale”, a ţinut să precizeze Marian Muhuleţ.

El a spus că BEC a dat această decizie, care este obligatorie şi trebuie aplicată, urmare a unei sesizări a unui cetăţean român care a cerut să poată vota pe baza cărţii de identitate la o secţie de votare din străinătate, deoarece paşaportul i-a expirat.

Potrivit legii electorale, ulterior alegerilor prezidenţiale, Biroul Electoral Central predă Autorităţii Electorale Permanente dosarele cuprinzând copiile de pe listele electorale permanente şi tabelele utilizate în cadrul secţiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum şi declaraţiile pe propria răspundere ale alegătorilor.

La sesizarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a candidaţilor independenţi care participă la alegeri, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului fiecărui tur de scrutin şi însoţită de probele pe care se întemeiază, Autoritatea Electorală Permanentă verifică copiile de pe listele electorale permanente şi tabelele utilizate în cadrul secţiilor de votare la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelaşi tur de scrutin.

Termenul de verificare a listelor electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. În situaţia în care AEP descoperă indicii privind săvârşirea unor infracţiuni, sesizează organele de urmărire penală competente.

La expirarea termenului pentru verificarea copiilor de pe listele electorale permanente şi a tabelelor utilizate în cadrul secţiilor de votare, AEP asigură arhivarea lor electronică.

MAE susţine că decizia BEC de a permite românilor aflaţi în străinătate în ziua scrutinului să voteze pe baza cărţii de identitate în toate statele, nu doar în ţările UE, duce la riscul de vot multiplu, întrucât nu mai are autocolante suplimentare pentru a fi trimise secţiilor din afara ţării.

Într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX, Ministerul de Externe susţine că, urmare a deciziei BEC nr. 101 de miercuri, prin care se suplimentează categoriile de acte de identitate în baza cărora se poate vota în străinătate, sunt generate, "cu titlu imediat, o serie de consecinţe cu potenţial impact negativ asupra securităţii votului".

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central a decis, miercuri, ca, suplimentar faţă de actele de identitate prevăzute în decizia BEC nr. 10 D din 15 septembrie, cetăţenii români cu domiciliul în România, care în ziua votării se află în străinătate, să poată vota şi pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate electronice, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

Prin urmare, pe baza cărţii de identitate se va putea vota în oricare dintre secţiile de votare organizate în străinătate. Anterior acestei decizii a BEC, cu cartea de identitate se putea vota în străinătate doar în secţiile de votare organizate în statele UE şi în alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

MAE precizează că după decizia BEC din 15 septembrie a trimis, în timp util, către toate secţiile de votare din străinătate "întregul stoc disponibil de timbre autocolante cu însemnul «Votat» care se aplică pe cartea de identitate după exercitarea votului" şi că nu mai dispune de alte timbre autocolante care să fie distribuite până cel mai târziu în preziua votului, la toate acele secţii de vot din străinătate care, conform deciziei BEC nr. 101/29.10.2014, trebuie să utilizeze timbre autocolante în procedura de vot.

Ministerul informează că a sesizat aceste aspecte, în seara zilei de miercuri, Biroului Electoral pentru Străinătate (BES). Totodată, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgenţă către secţiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante.

"În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe semnalează public faptul că există un risc foarte ridicat ca, în intervalul extrem de scurt de timp rămas la dispoziţie până la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare să nu poată ajunge la toate secţiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate", se arată în comunicat.

Potrivit MAE, acest lucru duce la apariţia "unui risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral".

Prin urmare, MAE solicită instrucţiuni clare de la BEC cu privire la modul în care se va proceda în acele secţii de votare din străinătate la care, pe fondul deciziei BEC menţionate, emisă cu trei zile înainte de ziua votării, nu vor putea fi furnizate în timp util timbrele autocolante necesare.

Ministerul Afacerilor Externe susţine că a luat "toate măsurile care ţin de competenţele sale pentru desfăşurarea în condiţii de corectitudine şi securitate a votului în străinătate şi va acţiona în continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral în străinătate".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AEP,
MAE,
VOT MULTIPLU
/actualitate/muhulet-votul-cu-ci-in-strainatate-nu-favorizeaza-votul-multiplu-nimeni-nu-scapa-de-rigorile-legii-13479968
13479968
comments powered by Disqus
Ratări la mustaţă. Ce tranzacţii nu s-au mai făcut în România şi care sunt motivele? Ratări la mustaţă. Ce tranzacţii nu s-au mai făcut în România şi care sunt motivele?

Dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti. Despre unii însă se povesteşte chiar dacă, de fapt, nu au fost. Nu au mai fost. Aşa s-ar putea descrie povestea unora dintre tranzacţiile care au fost pe cale să fie parafate de-a lungul timpului pe piaţa locală, însă factori neprevăzuţi au făcut ca toate planurile să fie date peste cap, iar mutările să fie ratate... la mustaţă.

vezi continuarea
ZF.ro
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Măsuri fără precedent luate de Kaufland. Angajaţii sunt primii vizaţi
Mediafax
Boris Johnson, depistat pozitiv cu coronavirus: ”M-am autoizolat, dar voi continua să conduc guvernul şi să-mi exercit atribuţiile şi responsabilităţile prin video conferinţă” Boris Johnson, depistat pozitiv cu coronavirus: ”M-am autoizolat, dar voi continua să conduc guvernul şi să-mi exercit atribuţiile şi responsabilităţile prin video conferinţă”
Modelul de declaraţie pe proprie răspundere, necesară pentru a putea ieşi din casă, a fost actualizat şi simplificat. Descarcă de AICI NOUA VARIANTĂ
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
STARE DE URGENŢĂ | Măsuri fără precedent privind deplasările în România: Românii, obligaţi să stea în case. Străinii pot doar să tranziteze ţara pe un culoar special, mall-urile se închid
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.