Moscova studiază posibilitatea "deconectării Internetului" rusesc în caz de război - presă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 19 septembrie 2014 106 afişări

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat vineri pentru AFP că autorităţile studiază măsuri de protejare a Internetului rusesc de "imprevizibilitatea" occidentalilor, după ce un cotidian de la Moscova a anunţat planuri referitoare la "tăierea" Internetului în caz de război.

"Din cauza imprevizibilităţii totale a Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE), luăm măsuri pentru a ne garanta securitatea", a declarat Peskov, întrebat în legătură cu informaţii publicate de cotidianul Vedomosti.

El a adăugat că "măsuri cu privire la securitatea Internetului rusesc sunt studiate în permanenţă, la diverse niveluri şi în diverse administraţii".

Cotidianul rus Vedomosti a scris în ediţia de vineri că preşedintele rus Vladimir Putin urmează să conducă luni o reuniune a Consiliului de Securitate rus în care va fi abordată problema deconectării spaţiului cibernetic rusesc de la World Wide Web în caz de război sau în situaţie de criză.

Citând mai mulţi furnizori de acces, companii legate de Internet şi ONG-uri, Vedomosti afirmă că multe alte reuniuni ale unor oficiali de rang înalt urmează să aibă loc în vederea abordării "funcţionării unui segment rusesc de Internet în caz de situaţie de urgenţă".

Astfel, autorităţile iau în calcul să adopte măsuri "de consolidare a suveranităţii segmentului rusesc al World Wide Web", care include puterea de a deconecta ţara de la reţeaua mondială în caz de urgenţă, scrie ziarul.

Întrebat despre intenţia autorităţilor ruse de a "tăia" Internetul în ţară, Peskov a răspuns că Moscova este "pregătită pentru orice situaţie", dar că nu este vorba despre "deconectarea Rusiei".

Un angajat de la un mare furnizor de acces la Internet a explicat pentru Vedomosti că Moscova vrea pur si simplu să se protejeze în cazul unor sancţiuni suplimentare, impuse de Occident, care ar afecta Internetul.

"Nu este vorba despre deconectarea Rusiei, ci despre definirea felului în care Rusia va reacţiona în cazul în care este deconectată de la Internetul mondial, (despre) cum să-şi asigure securitatea", a declarat expertul rus Mihail Gurevici, un specialist media.

"Este vorba despre o ameninţare la fel de realistă ca o invazie a extratereştrilor. Nu există o asemenea ameninţare", a apreciat el.

Vedomosti adaugă că impunerea unui control asupra Internetului rusesc nu va fi simplă, deoarece acesta este, spre deosebire de web-ul chinezsc, profund integrat în reţeaua mondială.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
INTERNET,
RĂZBOI
/actualitate/moscova-studiaza-posibilitatea-deconectarii-internetului-rusesc-in-caz-de-razboi-presa-13305380
13305380
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.